Herinneringen aan WO2 in China en Rusland - Historisch Nieuwsblad
Nog

dagen
Tot
volgend jaar!
woensdag 27 april 2022

Herinneringen aan WO2 in China en Rusland

Machthebbers als Vladimir Poetin en Xi Jinping hebben ieder op hun eigen wijze de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in hun machtsgebied ingezet om hun huidig handelen te  ondersteunen. Het lijkt duidelijk: wie de representatie van het verleden beïnvloedt, beschikt over een politiek wapen zonder weerga.

Historici Ivo van de Wijdeven en Vincent Chang nemen in een panelgesprek de politisering van  de Tweede Wereldoorlog in Rusland en China onder de loep.

Onder leiding van Historisch Nieuwsblad-redacteur Teun Willemse laten zij zien hoe politici en potentaten hun visie op de oorlog gebruiken voor hun doeleinden. Ze vergelijken de manieren waarop dat is gebeurd en bekijken de gevolgen.

Ivo van de Wijdeven is historicus en columnist/ redacteur van Historisch Nieuwsblad. In zijn werk besteedt hij veelvuldig aandacht aan de historische achtergronden bij ontwikkelingen in de Europese en internationale politiek. In zijn recente boek De macht van het verleden legt hij uit hoe politici en potentaten de geschiedenis gebruiken.

Vincent Chang is universitair docent in de geschiedenis en internationale betrekkingen van het moderne China, bij het Leiden University Institute for Area Studies. Hij richt zich o.a. op de geschiedenis van China’s internationale betrekkingen.