• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2006

  Generaal Francisco Franco (1892-1975)

  Zelfs in zijn eigen samenzweringstheorieën heeft hij nooit geloofd

  Door: Gijs Verstegen

  In een bloedige burgeroorlog versloeg Francisco Franco de linkse republikeinen in Spanje, en vestigde er een onverbiddelijke dictatuur. Toch was hij geen fascist of rabiaat antisemiet, zoals vaak wordt gedacht. Het meest kenmerkende van zijn bewind was juist elk gebrek aan doctrine, waardoor hij het kon aanpassen aan de eisen van de tijd.

  Over Francisco Franco en de definitie van het franquisme worden nog altijd verhitte historische debatten gevoerd. Het Italiaanse fascisme van Mussolini en het nazisme in Hitler-Duitsland zijn daarbij vaste referenties. Maar in studies over Franco (1892-1975) komt hij naar voren als iemand met een zeer elementaire ideologische vorming.

  Het meest kenmerkende van zijn bewind lijkt juist elk gebrek aan doctrine te zijn, waardoor het regime steeds van gedaante kon veranderen. Zelfs in zijn eigen samenzweringstheorieën heeft hij nooit geloofd. Die waren slechts propaganda en daar had el caudillo, de leider, meer verstand van. Franco was in de eerste plaats een militair, die zijn leerschool kreeg in de koloniale oorlog van Spanje in Marokko. Daar was hij van 1912 tot 1926 bijna zonder onderbreking gestationeerd.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen