• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Gapend gat tussen arm en rijk


  Kleurenbeelden uit 1938 tonen een luxueuze reis naar Indië. De zee is zo glad als een spiegel en de passagiers aan boord van de M.S. Johan van Oldenbarnevelt houden zich onledig met een beschaafd partijtje tafeltennis. Daartegenover staan de schrijnende beelden van kinderarbeid, gesloten fabrieken, werkverschaffingsprojecten en opstootjes in de steden.

  door Frans van Heest

  Op 14 oktober zendt Andere Tijden een special uit over arm en rijk, het thema van de Maand van de Geschiedenis. Vijftig minuten lang spreken archiefbeelden voor zich. Uniek filmmateriaal maakt duidelijk dat de verschillen tussen arm en rijk in Nederland aan het begin van de twintigste eeuw nog erg groot waren.

  Na de oorlog werden ze steeds kleiner. Het sluitstuk was de Algemene Bijstandswet van 1965, die burgers van staatswege verzekerde van een bestaansminimum. Armen hoefden niet langer aan te kloppen bij charitatieve instellingen.

  Illustratief voor de vooroorlogse armoede is een film uit 1937 van christelijke kinderzorg Zwolle. Pijnlijke beelden laten twee jongens van een jaar of tien zien die uit huis worden geplaatst. Tegen het decor van een vervallen houten kot moeten ze onder begeleiding van een agent en twee dames van de kinderzorg afscheid nemen van hun moeder. In het archief ligt het verhaal achter deze beelden. Kinderzorg Zwolle noteerde in een logboek dat vader in de gevangenis zat. Omdat moeder geen inkomen had, werd ze uit de ouderlijke macht ontzet.

  Meer beeldmateriaal en achtergronden staan op de website van Andere Tijden. Daar zijn ook de bijzondere kleurenbeelden te zien van de bootreis naar Indië.

  Andere Tijden
  Special Arm & Rijk
  14 oktober, 21.00 uur
  Nederland 2