• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 6/2014

  Reizen tegen rassenhaat

  Hoe de Freedom Rides de Amerikaanse burgerrechtenbeweging veranderden

  Door: Laura Visser-Maessen

  In de zomer van 1961 namen honderden blanken en zwarten deel aan de zogeheten Freedom Rides. Ze protesteerden daarmee tegen de rassenscheiding in het busvervoer. Dat kwam hen duur te staan.

  ‘Eet goed en geniet ervan, want dit is misschien ons Laatste Avondmaal.’ Begin mei 1961 proberen John Lewis en zijn metgezellen zich te ontspannen in een Chinees restaurant in Washington, DC. Ze hebben zojuist nerveus hun testament opgesteld. Lewis is zwart en net 21. Samen met zes andere zwarte en zes blanke activisten zal hij de volgende dag vertrekken voor de eerste Freedom Ride, een gevaarlijke busreis van twee weken door het zuiden van de Verenigde Staten met als eindbestemming New Orleans. Geïnspireerd door de mislukte ‘Reis van Verzoening’ door burgerrechtenorganisatie Congress of Racial Equality (CORE) in 1947, wil de groep testen of de federale overheid hen zal beschermen als ze de strenge segregatieregels in de zuidelijke staten overtreden. Volgens deze regels moeten blanken altijd voor en zwarten achter in een bus plaatsnemen.

  Het Hooggerechtshof heeft segregatie in busverkeer tussen de staten verboden, maar de federale overheid weigert deze uitspraak te handhaven. De Freedom Ride, schrijft CORE-leider James Farmer aan president Kennedy, is daarom een gevecht voor ‘het behoud van de democratie’.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen