• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Fred van Lieburg en Hollands Diep

  Synode en staatsgreep in tekst en muziek

  Muziektheater, 11.00-12.00

  Het scheelde maar weinig of er was aan het begin van de 17e eeuw een burgeroorlog uitgebroken in de Republiek der Nederlanden. Een politieke en religieuze twist tussen de remonstranten en de contraremonstranten was danig uit de hand gelopen en versplinterde de samenleving. Tijdens de Synode van Dordrecht, een maandenlange serie kerkvergaderingen van najaar 1618 tot voorjaar 1619, probeerde de protestantse kerk in opdracht van de regering een eind te maken aan het conflict. Maar de discussie bleef niet beperkt tot preekstoelen of universiteitsgebouwen. De kranten berichtten erover, op straat werden pamfletten uitgedeeld met teksten die niet onderdeden voor het huidige venijn op Twitter. De politiek, de handel, het culturele leven: alles werd geraakt.
   
  Muziektheater Hollands Diep verenigt op het Geschiedenis Festival de krachten met Fred van Lieburg, hoogleraar religiegeschiedenis. Samen verzorgen ze een uur met muziek en toelichting over deze turbulente periode in onze geschiedenis, en trekken ze parallellen met de samenleving van nu.
   
  Fred van Lieburg is hoogleraar religieuze geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij onderzoekt o.a  laat-middeleeuwse en vroeg-moderne protestantse gemeenschappen in Nederland en de lokale en internationale context  van de Synode van Dordrecht. In juni verscheen zijn boek ‘Synodestad. Dordrecht 1618 – 1619’.
   
  Muziektheatergezelschap Hollands Diep voert met operazangers en een pianist enkele hoogtepunten op uit hun operavoorstelling Polderkoorts van de jonge componist Jan-Peter de Graaff. Een voorstelling waarin de impact van politieke en religieuze twist op het alledaagse leven van gewone mensen intens voelbaar is. Het volledige gezelschap (hieruit komt een selectie): Jan-Peter de Graaff, compositie; Yuri Robbers, tekst; David Prins, regie; Mark Biggins, Ken Moussault, muzikale leiding; Jan-Willem Passchier, arrangementen; Renate Arends, sopraan; Joël Vuik, countertenor; Jorne van Bergeijk, bariton; Berend Eijkhout, bariton.