• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Fout in de Koude Oorlog

  Koude Oorlog

  Debat over Martin Bossenbroeks nieuwe boek Fout in de Koude Oorlog.

  Wie was er eigenlijk niet fout in de Koude Oorlog? Dat is de prikkelende openingsvraag in een debat over het nieuwe boek van Martin Bossenbroek, Fout in de Koude Oorlog. Nederland in tweestrijd, 1945-1989.

  Zijn centrale stelling is dat het allesoverheersende conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie alle Nederlanders voor existentiële dilemma’s plaatste, waaraan vrijwel niemand ontsnapte zonder moreel bedenkelijke keuzes te maken.

  Zeker de tegenpolen Joris Ivens en Joseph Luns niet. Zij waren zo fout als maar kon. Ivens in de ogen van rechts, Luns in die van links. De cineast en de staatsman. Verstokt communistisch partijganger tegenover aartsconservatief minister en NAVO-chef. In Fout in de Koude Oorlog vormen hun tegengestelde keuzes de leidraad in een indringende analyse van het hele panorama aan foute keuzes die de Koude Oorlog aan Nederland opdrong: van Fout Links tot Fout Rechts en daartussenin niet te vergeten Fout Midden.

  Hoe zal Frits Bolkestein daarop reageren? Ruim twintig jaar geleden was hij als VVD-voorman de eerste die op hoge toon ‘het gelijk van rechts’ opeiste en links Nederland publiekelijk ter verantwoording riep voor het gedweep met communistische dictators als Stalin, Mao en Fidel Castro. Staan er volgens hem nog rekeningen open? En zo ja, geldt dat ook voor Fout Rechts?

  Dat laatste zal ongetwijfeld worden beaamd door ‘babyboomer’ Duco Hellema, emeritus hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, en auteur van tal van boeken over het naoorlogse Nederland. Volgens hem was de Koude Oorlog ‘een fijne tijd.’ Vindt hij dat na lezing van Fout in de Koude Oorlog nog steeds?

  Het debat staat onder leiding van Bas Blokker, gelouterd NRC Handelsblad-journalist en – samen met zijn vader Jan en broer Jan jr. – schrijver van de historische bestseller Het vooroudergevoel.
  Lees meer over Martin Bossenbroek.