• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 31 mei 2022

  Finse maarschalk houdt Russen op afstand

  Door: Paul van der Steen

  Finland wil lid worden van de NAVO om beter beschermd te zijn tegen de Russische buurman. De afgelopen honderd jaar konden de Finnen het alleen af. Net als de Oekraïners ontworstelden zij zich in de vorige eeuw langzaam maar zeker aan de grip van Rusland. Hun Zelenski heette Gustaf Mannerheim.

  De ‘Winteroorlog’ zou het conflict tussen Finland en de Sovjet-Unie rond de jaarwisseling 1939-1940 gaan heten. De parallellen met het militaire treffen in Oekraïne nu liggen voor het oprapen. Finland was net twee decennia onafhankelijk van Moskou. Het grote buurland werkte praktisch en retorisch langzaam toe naar een inval. De noordse natie zou geen partij zijn voor de Euraziatische reus en worden overlopen, was de verwachting. Het Rode Leger kon minstens vijf keer zoveel manschappen in de strijd gooien. Maar de Finnen boden onverwacht veel tegenstand.

  Ze straften de Russische overmoed af met een listige verdediging, waarbij ze slim gebruikmaakten van het terrein en de winterse omstandigheden. Finse troepen verspreidden zich en konden – behendig op ski’s – even snel opduiken als verdwijnen. De zware Russische tanks waren aangewezen op de enkele begaanbare wegen en daardoor een relatief makkelijk doelwit. Soms werden ze via een nepweg naar bevroren water geleid. Als een konvooi zich daarop begaf, hoefden de Finnen het ijs alleen nog maar tot ontploffing te brengen.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen