• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Films voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders

  Bronnen door Eric Hennekam

  De eerste boeren, de eerste bewoners, de eerste winkels, de eerste scholen, de eerste opgravingen en de eerste lepelaarkolonies. Het staat allemaal op film en het is allemaal te bekijken in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Want dat is het geluk van een ontstaansgeschiedenis die niet ouder is dan honderd jaar: het kon allemaal worden gefilmd.
   
  Honderden uren aan filmmateriaal is er volgeschoten door de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders die haar eigen cameramensen in dienst had. De dienst heeft prachtige films nagelaten en overgedragen aan het Rijksarchief in Flevoland, de bewaarplaats in Nieuw Land.
  Om deze en een paar andere filmparels niet verloren te laten gaan en om ze aan een groter publiek te kunnen laten zien, heeft Nieuw Land vorig jaar besloten een deel van zijn filmarchief te digitaliseren. Vanwege de hoge kosten van digitalisering is gekozen voor de 24 films die uniek zijn in Nederland en nergens anders worden bewaard.
   
  Een korte compilatie van deze gedigitaliseerde films is te bekijken via het You Tube kanaal NieuwLandErfgoed, via de link http://bit.ly/nieuwlandfilms
    
     (NLE, 28 januari 2015]