• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Faillissementsdossiers 1811 tot heden.

  Bronnen door Eric Hennekam
  Bron: Telegraaf 23 januari 1926

  Op de website van het Noord-Hollands Archief staat  een database waar je op naam de faillissementsdossiers van de arrondissementsrechtbank te Alkmaar (1886-1929) en die van de rechtbank van eerste aanleg te Haarlem (1811-1838) kunt doorzoeken. Het betreft de bedrijven in plaatsen de provincie Noord-Holland als Alkmaar, Den Helder, Haarlem, Hoorn, Egmond etc. U kunt dus alleen zoeken op naam, voor het dossier zelf moet u een bezoek brengen aan het Noord-Hollands Archief of ze tegen betaling online bestellen door in de resultaten te klikken op knopje 

  Faillissementsdossiers kunnen zeer interessant zijn. Ze kunnen u meer vertellen over de boekhouding, boedel, schuldeisers etc, maar ook de relaties tussen eigenaren en klanten (sociaal netwerk) én familiegegevens. Daardoor is ook voor genealogen deze bron het raadplegen waard. Zie ook Leestips onder.

  Online zijn er nog veel meer historische faillisementsdossiers te vinden. Bijvoorbeeld die van de rechtbanken in Zeeland (1815 – 1932) op de site ZeeuwGezocht . Via Archieven.nl zijn er nog veel meer te vinden in de andere provincies.

  Uiteraard kunt u ook krantenarchieven raadplegen voor informatie over faillissementen. Ga daarvoor naar www.archiefzoeker.nl en zoek met woord kranten

  Vanaf  1921 kunt u  via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel achterhalen welk bedrijf failliet is verklaard en door welke rechtbank het vonnis is uitgesproken..

  Actuele informatie

  Recente informatie over faillissementen kunt u oa vinden op de sites:  Leestips