Home Evenementen Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog

Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog

2 maart 2023
Cover afbeelding voor Vijfdaagse reis – de Spaanse burgeroorlog

Reis met Willem Melching naar het Spanje van de burgeroorlog. We bezoeken overblijfselen en monumenten die herinneren aan die tijd. Van de Guernica van Picasso tot de Arco de la Victoria en de bunkers in Parque Oeste.

Van 17 juli 1936 tot 1 april 1939 was Spanje het toneel van een bloedige burgeroorlog. Een groep rechtse generaals, gesteund door monarchisten, fascisten en andere conservatieve groeperingen verklaarde zich tot tegenstander van het linkse republikeinse bewind. Wat volgde was een jarenlange oorlog, waarbij generaal Francisco Franco steun ontving uit nazi-Duitsland en fascistische Italië en de republikeinen gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico.

Meer historische context bij het nieuws? Schrijf u in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang historische artikelen, nieuws, boekrecensies en aanbiedingen wekelijks gratis in uw inbox.

Tienduizenden burgers stierven in het conflict, aan zowel linkse als rechtse zijde. De conservatieve nationalisten wisten uiteindelijk de strijd te winnen, waarna het land onder een jarenlange dictatuur van Franco terecht kwam.

Tijdens deze reis in en om Madrid gaan we op zoek naar overblijfselen en monumenten die ons herinneren aan deze tijd. We bekijken de Guernica van Picasso in het Museo Reina Sofia en wandelen in het westen van Madrid langs de Arco de la Victoria en de bunkers in Parque Oeste; we staan stil bij een monument voor de Sovjetsoldaten en bij een herdenkingsplaats voor de vrouwelijke slachtoffers van Saca de Agosto; we brengen een uitgebreid bezoek aan de Valle de los Caídos en gaan naar de begraafplaats van de martelaren in Paracuellos de Jarama. In Toledo werd hard gevochten is om het Alcazar. Hier bezoeken we ook het militair museum.