Home Evenementen Collegedag: De bezetting 1940-1945

Collegedag: De bezetting 1940-1945

28 februari 2023
Cover afbeelding voor Collegedag: De bezetting 1940-1945

De Tweede Wereldoorlog blijft boeien. Nog steeds brengen historici nieuwe feiten, visies en ervaringen aan het licht met betrekking tot de bezettingsjaren in Nederland. Op deze collegedag vertellen vier onderzoekers in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) over hun meest recente ontdekkingen op het gebied van dwangarbeid, verraad en verzet.

College 1: Dwangarbeiders

Meer dan een half miljoen Nederlandse mannen moesten werken voor de Arbeitseinsatz. Ondanks het enorme aantal is er weinig bekend over wat zij hebben meegemaakt. Onderzoeker Renske Krimp van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD ging op zoek naar de verhalen.

College 2: Koerierster des doods

Miep Oranje infiltreerde voor de Sicherheitsdienst in het Nederlandse verzet. Haar verraad leidde tot de aanhouding van een groot aantal verzetsmensen. Na de bevrijding verdween van haar elk spoor. Haar biograaf Richard Hoving laat de ware omvang van haar verraad zien.

College 3: Last van de oorlog

Wilfred Scholten schreef een boek over de verzetsman Henk Das. Hij ontsnapte telkens op miraculeuze wijze aan de Duitsers, terwijl anderen werden gepakt en vermoord. Na de oorlog zette hij zich in voor de nabestaanden. Geestelijk ging hij eraan onderdoor.

College 4: De NSB in oorlogstijd

In het derde en laatste deel van hun boekenserie over de NSB onderzoekt Robin te Slaa samen met Edwin Klijn de oorlogsperiode. NSB-leider Mussert hoopte met steun van de Duitsers de regeringsmacht over te nemen, maar kwam bedrogen uit. Waarom bleef hij collaboreren?

Heeft u een dieetwens of een vraag? Mail dan naar: redactie@historischnieuwsblad.nl. U kunt uw dieetwensen doorgeven tot 23 mei.

Over de locatie

Deze collegedag vindt plaats in de OBA aan de Oosterdokskade te Amsterdam. De OBA is dé bibliotheek van Amsterdam. Met 28 vestigingen is er altijd een OBA in de buurt. Samen met verschillende partners bieden we de OBA kennis, informatie en inspiratie voor alle Amsterdammers.

Ontdek het volledige aanbod in onze bibliotheken en op oba.nl