Home Evenementen 7-daagse reis: Sarajevo, tussen Oost en West

7-daagse reis: Sarajevo, tussen Oost en West

Cover afbeelding voor 7-daagse reis: Sarajevo, tussen Oost en West

In samenwerking met Labrys Reizen organiseert Historisch Nieuwsblad een exclusieve groepsreis naar Sarajevo, de sympathieke en charmante hoofdstad van Bosnië, gelegen in een pittoreske vallei in de bergen. Maar het is ook een stad van enorme historische betekenis.

De ‘korte twintigste eeuw’ begon in Sarajevo: de moord op de Oostenrijkse troonopvolger Franz Ferdinand en zijn vrouw Sophie von Chotek deed de Eerste Wereldoorlog ontbranden. Maar diezelfde eeuw eindigde óók in Sarajevo, met een jarenlang beleg tijdens de Joegoslavische successieoorlogen.

Op deze reis neemt historicus Guido van Hengel de deelnemers mee door de vele lagen van de geschiedenis van Sarajevo: het kruispunt van de Byzantijnse en de rooms-katholieke wereld, de ontmoetingsplek van Habsburgers en Osmanen, en de plaats waar tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse gemeenschap volledig werd uitgemoord. Elke dag staat in het teken van een ander ‘gezicht van Sarajevo’, waardoor de reizigers een dieper inzicht krijgen in de panoramische geschiedenis van Bosnië, de Balkan en Europa.

Reisleiding

Deze fascinerende reis zal inhoudelijk worden geleid door historicus Guido van Hengel. In 2016 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen op een proefschrift over de Bosnische studentennetwerken in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk.

Dr. Guido van Hengel