Home Evenementen 6-daagse reis: De Spaanse Burgeroorlog

6-daagse reis: De Spaanse Burgeroorlog

Spaanse Burgeroorlog reis bunker

In samenwerking met Labrys Reizen organiseert Historisch Nieuwsblad een exclusieve groepsreis naar Spanje. Onder leiding van Willem Melching bezoekt u de plekken in en rond Madrid waar de Spaanse Burgeroorlog werd uitgevochten en nog altijd zichtbaar is.

Van 17 juli 1936 tot 1 april 1939 was Spanje het toneel van een bloedige burgeroorlog. Een groep rechtse generaals, gesteund door monarchisten, fascisten en andere conservatieve groeperingen, verklaarde zich tot tegenstander van het linkse republikeinse bewind. Wat volgde was een jarenlange oorlog, waarbij generaal Francisco Franco steun ontving uit nazi-Duitsland en fascistisch Italië, en waarbij de republikeinen gesteund werden door de Sovjet-Unie en Mexico. Tienduizenden burgers stierven in het conflict, zowel aan linkse als rechtse zijde. De conservatieve nationalisten wisten de strijd te winnen, waarna het land onder een jarenlange dictatuur van Franco terechtkwam.

Tijdens deze reis in en om Madrid gaan we op zoek naar overblijfselen en monumenten die ons herinneren aan deze tijd. We bekijken de Guernica van Picasso in het Museo Reina Sofia en wandelen in het westen van Madrid langs de Arco de la Victoria en de bunkers in Parque Oeste. We staan stil bij een monument voor de Sovjetsoldaten en bij een herdenkingsplaats voor de vrouwelijke slachtoffers van Saca de Agosto. We brengen een uitgebreid bezoek aan de Valle de los Caídos en gaan naar de begraafplaats van de martelaren in Paracuellos de Jarama. In Toledo werd hard gevochten om het Alcázar. Hier bekijken we ook het Militair Museum.

Reisleiding

De reis staat onder leiding van Willem Melching, als historicus en Duitslandkenner verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Historisch Nieuwsblad, begeleidt reizen en geeft in de media commentaar op ontwikkelingen in Europa.

Willem Melching