• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 2/2014

  Engeland en de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

  Amerika verloren, rampspoed geboren

  Door: Bas de Vries

  ‘Mijn God, alles is voorbij,’ stamelde de Britse premier Lord North toen het nieuws over de pijnlijke nederlaag in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog hem bereikte. Het verlies van de kolonie veroorzaakte grote angst bij veel Britten. Toch  hadden zij het de Amerikaanse opstandigheid grotendeels aan zichzelf te danken.

  De Britse koning George III regeerde maar liefst zestig jaar: van 1760 tot zijn dood in 1820. Toch had het weinig gescheeld of hij had al in 1781 het bijltje erbij neergegooid. Aanleiding: de nederlaag van het Britse leger bij Yorktown (Virginia) tegen de troepen van George Washington. Iedereen in Londen wist dat dit voor een beslissende wending zou zorgen in de Amerikaanse Vrijheidsoorlog.

  Het dreigende verlies van de koloniën kwam zo hard aan, dat George als telg uit het Huis Hannover op het punt stond de wijk te nemen naar Duitsland. Zijn afscheidsrede was al klaar. Daarin zei hij niet alleen de troon van Groot-Brittannië en Ierland vaarwel, maar ook de Britse eilanden zelf:

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen