Contact | Adverteren | Login | Klantenservice | Privacy
Log in
Wachtwoord vergeten
Honderd jaar na het eindigen van de Eerste Wereldoorlog verschijnen de artikelen uit de originele kranten van toen in verrassende heruitgaven: Eerste Wereldoorlogskranten.  Lees in acht edities het laatste nieuws uit de Eerste Wereldoorlog. Klik hier voor meer informatie en om te bestellen. 

De Eerste Wereldoorlog begon op 2 augustus 1914, toen de eerste slachtoffers van de Grote Oorlog sneuvelden: de Franse André Peugeot en de Duitse Albert Mayer. De verschrikkingen van de loograven van de Eerste Wereldoorlog kon toen niemand nog voorspellen.

Pas enkele jaren geleden kwam de Eerste Wereldoorlog in het vizier van Nederlandse historici. Sindsdien heeft de Eerste Wereldoorlog in razend tempo een plek veroverd in de Nederlandse geschiedschrijving.
 

Het Verdrag van Versailles

In 1919 sloten de voormalige vijanden uit de Eerste Wereldoorlog vrede in Versailles. Het vredesverdrag is bekritiseerd omdat het niet kon voorkomen dat twintig jaar later de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De onderhandelaars hadden grootse idealen, maar...

Franz Ferdinand (1863-1914)

Kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Franz Ferdinand was verzot op de jacht en maakte overal ruzie. Tegelijkertijd deed hij zijn uiterste best de vrede in Europa te handhaven. Na de fatale aanslag op zijn leven grepen haviken hun kans om de Eerste...

De eerste doden van WO1

André Peugeot en Albert Mayer vestigden een triest record: ze waren de eerste soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze stierven bij een actie die geen enkel strategisch voordeel opleverde en die niemand het leven redde.

De Eerste Wereldoorlog in films

Over de Tweede Wereldoorlog zijn duizenden films gemaakt, maar de Eerste Wereldoorlog is er bekaaid vanaf gekomen. Het opmerkelijke verschil zal te maken hebben met de schaamte die rond de Eerste Wereldoorlog hangt. Er spreekt een nauwelijks voorstelbaar...

Gavrilo Princip en de aanslag op Franz Ferdinand

Gavrilo Princip, die met de moord op aartshertog Franz Ferdinand de Eerste Wereldoorlog in gang zette, werd daartoe vooral aangezet door onvrede over de sociale achterstand van de Servische boeren. In het Habsburgse Rijk vormden nationalisme, romantiek...

Vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog werd Nederland overspoeld door vluchtelingen uit België. Het waren er meer dan gedacht en er zaten profiteurs tussen. Toch deed de regering haar uiterste best de ontheemden van WO1 met open armen te ontvangen.

Welkom bij Historisch Nieuwsblad!

Maak nu gratis kennis met de journalistiek van Historisch Nieuwsblad. In dit dossier hebben wij de mooiste verhalen uit ons archief voor u gebundeld. Lees bijvoorbeeld welke kant van Martin Luther King Amerika liever vergeet, waarom de Slag om Arnhem faliekant mislukte en hoe Willem van Oranje slim gebruikmaakte van propaganda.