• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 4/2011

  Echtgenote van het volk

  Het leven van de bijzondere machtspolitica Elizabeth I

  Door: Co Welgraven
  Ze was zeker niet knap, had een gebrekkig gebit en een nog slechter humeur. Toch dongen alle prinsen van Europa naar de hand van de Virgin Queen en deed ze staatshoofden sidderen. Tijdens haar regeerperiode van 44 jaar wist de pragmatische Elizabeth I een invasie te voorkomen en religieuze twisten te matigen. Kunst, handel en wetenschap bloeiden, en zo leidde ze Engeland de Gouden Eeuw in. Haar naamgenoot en verre nazaat is al langer koningin, maar ze heeft bij lange na niet zoveel rampspoed, ellende en crises meegemaakt als Elizabeth I, koningin van Engeland tussen 1558 en 1603. En Elizabeth II mag een bekwame vorstin zijn, over haar zal in de geschiedenisboeken waarschijnlijk nooit met zoveel bewondering worden geschreven als over haar voorgangster.

  Beste Engelse staatshoofd ooit

  Volgens historici is de eerste Elizabeth het beste staatshoofd dat Engeland ooit heeft gehad. Er zijn zelfs geschiedkundigen – Britse, welteverstaan – die van mening zijn dat deze wereld nooit een betere politicus heeft gekend. Volgens historici is de eerste Elizabeth het beste staatshoofd dat Engeland ooit heeft gehad

  Elizabeth I was uitzonderlijk slim en gewiekst. Ze wist haar vele binnen- en buitenlandse tegenstanders én haar talrijke aanbidders op onnavolgbare wijze tegen elkaar uit te spelen en haar land voor een bloedige oorlog te behoeden – het vasteland althans; er woedden wel vreselijke (zee)slagen elders.

  Dat was een opmerkelijke prestatie, want de rest van Europa stond in de tweede helft van de zestiende eeuw goeddeels in brand. Verder laveerde ze op knappe wijze door de godsdiensttwisten waarmee haar vader en halfzuster haar hadden opgezadeld.

  Vader Hendrik VIII

  Door die relatieve rust bloeiden wetenschap en cultureel leven als nooit tevoren. Toen Elizabeth aantrad, was Engeland in vrijwel alle opzichten een achtergebleven land, verscheurd door religieuze twisten; toen ze stierf beleefde de natie een Gouden Eeuw, die in de Nederlanden ook net was aangevangen. Voor haar vader, Hendrik VIII, was Elizabeth zeer ongewest: Hendrik had zijn zinnen gezet op een mannelijke troonopvolger

  Baby Elizabeth kwam op 7 september 1533 in het Palace of Platentia in Greenwich buitengewoon ongewenst ter wereld, althans wat haar vader betreft. Hendrik VIII had zijn zinnen gezet op een mannelijke troonopvolger. Daartoe had hij zelfs zijn eerste vrouw verstoten, Catharina van Aragon. Zij schonk hem zes kinderen, van wie er echter maar één in leven bleef: Maria Tudor.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen