• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Dossier Maoïsten

  In Historisch Nieuwsblad 1 van 2018 beschrijft Mirjam Janssen de aantrekkingskracht van de Chinese Volksrepubliek. Waarom voelden veel Nederlanders zich tot diep in de jaren zeventig aangetrokken tot dit land, zelfs toen de wandaden van Mao Zedong allang bekend waren?

  Via deze pagina vindt u twee interviews die bij dit artikel aansluiten. Lees over de ervaringen van Roland van den Berg, die van 1962 tot 1966 tweede handelssecretaris in Peking was en in de jaren tachtig ambassadeur, en Frank Dikötter, die een trilogie schreef over de Volksrepubliek China.

  Mao’s Culturele Revolutie

  Als buitenlander in Peking

  ‘De communistische partij in China wil geen studies meer over de Culturele Revolutie. Ze wil niet dat het verleden wordt bezoedeld,’ vertelt sinoloog Frank Dikötter. Hij deed jarenlang archiefonderzoek in China naar de wandaden van Mao Zedong, maar tegenwoordig krijgt hij daar de kans niet meer toe. Lees hier het interview. Oud-ambassadeur Roland van den Berg werkte begin jaren zestig in het China van Mao Zedong.Hij kreeg er in 1962 zijn eerste diplomatieke post: hij werd tweede handelssecretaris in Peking. Precies tussen de Grote Sprong Voorwaarts en de Culturele Revolutie in. ‘Als buitenlander krijg je nooit echt zicht op wat er in China gebeurt.’ Lees hier het interview.