• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Dit is de shortlist voor de Libris Geschiedenis Prijs

  De shortlist met vijf genomineerden voor de Libris Geschiedenis Prijs 2019 is vandaag bekendgemaakt in Historisch Nieuwsbladde Volkskrant en op www.librisgeschiedenisprijs.nl.

  Vijf prikkelende, vernieuwende en scherpe historische boeken maken kans op de Libris Geschiedenis Prijs 2019.

  Genomineerd zijn:

  • Jan Brokken, De rechtvaardigen. Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Atlas Contact)
  • Roelof van Gelder, Dichter in de jungle. John Gabriel Stedman, 1744-1797 
   (Atlas Contact)
  • Bart Van Loo, De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen (De Bezige Bij)
  • Annet Mooij, De eeuw van Gisèle. Mythe en werkelijkheid van een kunstenares 
   (De Bezige Bij)
  • Sjeng Scheijen, De avant-gardisten. De Russische Revolutie in de kunst, 1917-1935 (Prometheus)

   
  Over de Prijs
  De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. De criteria zijn dat het boek een oorspronkelijk onderwerp heeft, prettig leesbaar is geschreven en op gedegen historisch onderzoek stoelt. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden.
   
  Jury 2019 wordt gevormd door:
  Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch NieuwsbladKlaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant en Jan Luiten van Zanden, hoogleraar Economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.
   
  Juryvoorzitter is dit jaar Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden en oud-fractievoorzitter van het CDA.
   
  Uitreiking
  Op zondagochtend 27 oktober 2019 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2019 uitgereikt door juryvoorzitter Sybrand Buma tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT.
   
  Samenwerking
  De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, meer dan 100 Libris-boekhandels, het Nederlands Openluchtmuseum, de VPRO, Rijksmuseum Amsterdam en de Volkskrant en wordt dit jaar voor de dertiende keer uitgereikt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland.
   
  5 video’s van de 5 genomineerden
  Ook dit jaar maakt de VPRO van alle genomineerde titels een video, waarin kort de essentie van het boek wordt uitgelicht. De video’s zijn vanaf begin oktober te bekijken op www.librisgeschiedenisprijs.nl en vanuit daar te delen.
   
  Geschiedenis Festival
  Tijdens het Geschiedenis Festival op zaterdag 5 oktober 2019 in de Philharmonie in Haarlem worden de genomineerden geïnterviewd door jurylid en Volkskrant-redacteur Martin Sommer. Zie voor meer informatie www.geschiedenisfestival.nl.
   
  De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland, www.maandvandegeschiedenis.nl.