• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  De wereldgeschiedenis in zeven uur

  Een geschiedenis van onze westerse wereld was heel lang vrij eenvoudig. Je begon bij de eerste rechtop lopende mensen − behalve als je christelijk was; dan begon je bij Adam en Eva − en voor je het wist was je bij Napoleon. Als vanzelf kwam je vervolgens bij de vrijheid, gelijkheid en broederschap die door de kleine korporaal op hardhandige wijze waren verspreid.

  De wereldgeschiedenis ging ergens naartoe. Zo leerde je het in geschiedenisboeken als De pelgrimstocht der mensheid en zo vertelde de leraar het op school. De wetboeken van Hammurabi, de hangende tuinen van Babylon, de piramides, de toren van Babel, de Akropolis, de zuil van Trajanus, de toren van Pisa, de Romeinse warmwaterleidingen en de eerste door de Grieken ontworpen toiletpotten: het was allemaal deel van een en hetzelfde verhaal.

  De gezamenlijke mensheid had zogezegd eeuwen achtereen in een soort voorprogramma geleefd. Pas heel laat was het hoofdprogramma begonnen – ergens na de Tweede Wereldoorlog – in West-Europa en Amerika. Daar was de burger opgestaan, die in verwondering omzag naar het voorspel: naar Socrates die liever de gifbeker dronk dan zich de mond te laten snoeren, en naar de monnik Luther, die niet zwichtte voor roomse geloofsdwang. Diezelfde burger keek vanzelfsprekend met afkeer naar de miskleunen der historie, naar Stalin en Hitler.

  Maar het ‘eind goed, al goed’-verhaal, met op het eind de westerse beschaving, heeft voor historici afgedaan. Hoe moeten we dan wél tegen het verleden aankijken? Het radioprogramma OVT, dat twintig jaar bestaat, waagt op 14 oktober een poging dit te beantwoorden met een masterclass wereldhistorie op Radio 1: De geschiedenis van de wereld in zeven uur.

  Met Geert Mak, Maarten van Rossem, Adriaan van Dis, Anton van Hooff, Gerard Rooijakkers, Herman Pleij, Luc Panhuysen, Maarten Doorman, Peter Brusse, Nelleke Noordervliet, Philip Freriks, Dennis Bos, Willem Frijhoff, Maarten Doorman, Leo Samama, Peter Brusse, Philip Freriks, Lieve Joris en vele anderen.

  Ook legt digitaal kanaal Holland Doc 24 van 13 tot en met 19 oktober de wereldgeschiedenis uit in zeven documentaires. Zie www.geschiedenis24.nl.

  Jos Palm

  Marathonuitzending OVT
  De geschiedenis van de wereld in 7 uur
  14 oktober van 7.00-14.00 uur
  Radio 1