• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  De Nederlandse monarchie

  Op 25 oktober 2013 organiseert Historisch Nieuwsblad een collegedag over de monarchie. Vier tophistorici vertellen u alles over tweehonderd jaar koningshuis in Nederland. Klik hier voor meer informatie en het bestellen van kaarten.

  Eind april verscheen het boek De Nederlandse monarchie. 200 jaar Koninkrijk in acht affaires van Jaco Alberts. Journalist en historicus Alberts portretteert hierin iedere Oranjevorst aan de hand van een minder bekende gebeurtenis uit zijn of haar regeerperiode. Het boek van Alberts is te koop in onze webshop en via de boekhandels.

  Op deze pagina vindt u een aansluitend dossier, met artikelen over de Nederlandse koningen en koninginnen, documentaires, boeken en te zijner tijd ook een interview met auteur Jaco Alberts, die vertelt hoe het boek tot stand is gekomen. 'Het nationale elftal speelt in oranje shirtjes, en velen krijgen een brok in hun keel bij het horen van het Wilhelmus, maar weinig weten nog waarom.'


   

  Interview met Jaco Alberts


  'Willem III speelde geen rol in afschaffing slavernij'
  Jaco Alberts over tweehonderd jaar monarchie
  Willem III had behalve met het zetten van zijn handtekening geen bemoeienis met de afschaffing van de slavernij, maar dat werd de bevolking van Suriname en de Antillen wel op de mouw gespeld. Dat blijkt uit het boek De Nederlandse monarchie van Jaco Alberts dat onlangs is uitgekomen. Alberts behandelt tweehonderd jaar monarchie aan de hand van spraakmakende kwesties waarbij de vorsten betrokken waren. ‘Willem-Alexander heeft het idee dat er een sterke scheiding kan bestaan tussen zijn privéleven en zijn werk.’
  Lees verder…

   

  Artikelen uit ons archief


  Regentes Emma (1858-1934), moeder van de toekomstige koningin
  'Lief, lief Spekkie'
  Ze cijferde zichzelf volledig weg voor haar echtgenoot Willem III en stond bekend als ‘koningin der barmhartigheid’. Maar ze is ook getypeerd als een heerszuchtige bemoeial, die haar dochter Wilhelmina drilde als een Pruisische veldheer. Hoe vallen die twee kanten van koningin-moeder Emma’s persoonlijkheid met elkaar te rijmen?
  Lees verder… 

  Koningin Juliana (1909-2004)
  Maatschappelijk werkster van Nederland
  Een dossiervreter werd koningin Juliana nooit. Ze bevroeg haar ministers liever over de gevolgen van beleid voor ‘gewone mensen’. Het beeld van de moederlijke koningin klopt: met de honderd jaar geleden geboren Oranje had Nederland tussen 1948 en 1980 een sociaal bewogen en vaak emotionele vorstin op de troon.
  Lees verder…  

  Het Nederland van koning Willem I
  Het Verenigd Koninkrijk werd een politiestaat
  In het voorjaar van 1821 deed zich in Amsterdam een incident voor dat zowel onder het volk als de burgerij voor veel ophef zorgde. Aanleiding tot het voorval was de spoedklus die ijzersmid Kramer en diens oudste zoon op een zonnige ochtend in april hadden aangenomen. Die was zo groot dat hij in de openlucht voor de smederij moest worden afgemaakt. In het negentiende-eeuwse Amsterdam was het niet uitzonderlijk dat er op straat gewerkt werd; op de kades en rederijen was bijna dagelijks luid gehamer en gepiep van katrollen te horen. Al sinds de zeventiende eeuw bestonden er in Amsterdam regels die overlast moesten tegengaan, maar veel arbeidslieden hadden tegen betaling van de thesaurier dispensatie gekregen.
  Lees verder… 

  Waarom Wilhelmina zweeg
  Had koningin Wilhelmina meer moeten doen om de Joden te behoeden voor vernietiging door de nazi’s? Weinig historische kwesties waren in de afgelopen twintig jaar zo controversieel als deze. Antisemitisch was Wilhelmina niet. Evenmin besteedde ze bijzondere aandacht aan het lot van de Joden.
  Lees verder… 

  'Willem II voelde zich niet thuis in Nederland'
  Jeroen van Zanten over eigenzinnige koning
  ‘Totale eenzaamheid’, zo zag het koningschap eruit door de ogen van Willem II. Dat zegt zijn biograaf Jeroen van Zanten op Het Nederlandse koningshuis, een cd-box met zeven colleges over alle Oranje-vorsten sinds 1813. Volgend jaar, als de Oranjes vieren dat ze tweehonderd jaar op de Nederlandse troon zitten, moet er een imposante biografie klaarliggen. Samen met Jeroen Koch en Dik van der Meulen – ook te horen op de cd’s – schrijft hij een trilogie over Willem I tot en met III.
  Lees verder…
  Of bestel hier de cd-box… 

  Eindelijk koning
  Na de val van Napoleon kwam in Nederland een Oranje op de troon. Prins Willem dankte zijn verheffing tot koning aan de inspanningen van Gijsbert Karel van Hogendorp. Maar ook aan een internationaal machtsspel: andere staten zagen ten noorden van Frankrijk graag een stevig vorstendom als buffer.
  Lees verder… 

  Willem I overwoog kroning
  Waarom worden Nederlandse monarchen niet gekroond, maar ingehuldigd? Historicus en koningshuiskenner Arnout van Cruyningen licht de troonswisseling toe. ‘De inhuldiging is een traditie die eeuwen teruggaat.’
  Lees verder…
   

  Documentaires en bronnen over het koningshuis 


  Beatrix, achter het koninklijk masker (2005)
  RTL-documentaire die werd uitgezonden ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de koningin. Mensen die Beatrix van dichtbij hebben meegemaakt komen aan het woord. Deel 1: Prinses glimlach

   

  Deel 2: De perfecte koningin  Inhuldiging Koningin Wilhelmina (1898)
  Originele beelden van de inauguratie van Wilhelmina in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.

   

  Radiotoespraak koningin Emma (1933)
  Een jaar voor haar overlijden houdt Emma een toespraak over de bestrijding van een van de grootste gevaren uit haar tijd: tuberculose.

   

  Roepnaam: Alexander (2002)
  RTL-documentaire over de troonopvolger, waarin onder andere zijn oude schoolhoofd vertelt over de jeugd van Willem-Alexander. Deel 1.

   
  Bekijk hier deel 2, en klik hier voor deel 3.


  Boeken en cd's over de Oranje-dynastie


  Cees Fasseur
  Wilhelmina
  Krijgshaftig in een vormeloze jas

  644 pagina's
  € 38,50

  Meer info en bestellen…   Dorine Hermans
  Wie ben ik dat ik dit doen mag
  Zes koninklijke inhuldigingen


  320 pagina's
  € 18,95

  Meer info en bestellen…   Jeroen van Zanten e.a.
  Het Nederlandse koningshuis
  Van Willem I tot Willem IV


  ca. 500 minuten
  € 29,95 

                           Meer info en bestellen… 


  Neem voor meer boeken, cd's en dvd's over het koningshuis ook eens een kijkje in onze webshop.