• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Historisch Nieuwsblad 5/2020

  Veilige haven gezocht

  De helse tocht van vluchtelingenschip St. Louis

  Door: Rob Hartmans

  Het weer is prachtig, het eten goed, de bemanning gedraagt zich hoffelijk. Het lijkt wel alsof de Joodse passagiers op de St. Louis op vakantie zijn. Maar in het zicht van hun bestemming – de haven van Havana - blijkt pas hoezeer ze zich vergissen.

  Hamburg, 13 mei 1939. Op de kade van rederij HAPAG (Hamburg-Amerikanische Packetfahrt-Actien-Gesellschaft) is het een drukte van belang. Honderden mensen gaan aan boord van het passagiersschip St. Louis, dat koers zal zetten naar de Cubaanse hoofdstad Havana. Op de kade hebben zich talloze familieleden en vrienden van de passagiers verzameld. Er wordt volop met koffers en kratten gesjouwd, want dit zijn geen vakantiegangers, maar landverhuizers. Om de stemming te verhogen speelt een band vrolijke deuntjes. Aan boord rennen kinderen nieuwsgierig rond, opgewonden door het grote avontuur dat gaat beginnen. Aan de reling turen hun ouders en andere volwassenen naar de mensenmassa beneden op de kade om te zien of ze bekende gezichten herkennen. Er wordt gezwaaid en geroepen, en hier en daar wordt een traan weggepinkt.

  Op het eerste gezicht is dit een normaal tafereel, dat zich in de tijd voor de doorbraak van de burgerluchtvaart in havens over de hele wereld had kunnen afspelen. Maar dit is Duitsland, en het is mei 1939. Wie goed kijkt, ziet dat het hier niet gaat om een groep gewone emigranten. Zowel bij de landverhuizers als bij de uitzwaaiers op de kade zijn veel bedrukte gezichten te zien. Nu is afscheid nemen altijd moeilijk, maar hier lijken veel mensen toch wel erg nerveus. En wat ook opvalt is dat er onder de passagiers verschillende mannen zijn met kale hoofden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen