• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 7/2022

  De Haïtiaanse Revolutie

  Door: Eric Palmen

  Vlak na de Franse Revolutie kwamen op de Franse kolonie Saint-Domingue slaven in opstand. Onder aanvoering van de creool François-Dominique Toussaint Louverture eisten ook zij vrijheid, gelijkheid en broederschap. Hun verzet zou dertien jaar duren en mondde uit in de eerste onafhankelijke slavenstaat van de wereld: Haïti.

  In de nacht van 22 augustus 1791 verzamelde zich een menigte in de dichte bossen van Morne Rouge, het gebergte dat uitkeek over de noordelijke havenplaats Le Cap van de Franse kolonie Saint-Domingue. Daar waren zij of hun voorouders ooit aan land gezet. Ze waren onder barre omstandigheden vanaf de Slavenkust in Afrika naar het eiland vervoerd, dat tegenwoordig Haïti wordt genoemd. Een voodoopriester, de creool Butty Boukman, sprak de aanwezigen toe. Op deze plek, die hijzelf Bwa Kayiman noemde, het ‘woud van de kaaimannen’, zouden zij zich voorgoed van hun ketenen bevrijden. ‘Onze God, die goed voor ons is, beveelt ons het onrecht dat ons wordt aangedaan te wreken. Gooi het symbool van de God van de blanken weg, dat ons zo vaak aan het wenen heeft gebracht. En luister naar de stem van de vrijheid, die tot onze harten spreekt.’

  Nu in Frankrijk een revolutie was uitgebroken die voor de burgers vrijheid, gelijkheid en broederschap opeiste, vroeg Boukman zich af waar hun aandeel in de Rechten van de Mens bleef. De 17 artikelen van de Verklaring van de Rechten van de Mens die met veel aplomb in de zomer van 1789 in de Nationale Vergadering waren afgekondigd, spraken met geen woord over de slavenkwestie. Maar als alle mensen gelijk geboren werden en van hun Schepper een aantal onvervreemdbare rechten hadden gekregen, op welke gronden kon je dan een slaaf zijn recht op leven, vrijheid en het nastreven van geluk ontzeggen? De ‘Boïs Caiman-ceremonie’ van 22 augustus was het startsein voor een orgie van geweld die de plantages in de rijke noordelijke regio van de kolonie in een mum van tijd in lichterlaaie zou zetten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen