• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  donderdag 9 juli 2020

  De geschiedenis van Nederland door een roze bril

  Nederland aan de hand van vijftien huwelijken

  Door: Teun Willemse

  In Liefde in de Lage Landen schetst Mirjam Janssen een portret van Nederland door de ogen van vijftien echtparen. Aan de hand van huwelijken van bekende en minder bekende figuren lezen we hoe Nederland vorm kreeg en hoe met het religieuze landschap, de positie van vrouwen en de sociale mogelijkheden ook de Nederlandse huwelijken veranderden.

  Wat kunnen huwelijken ons vertellen over de geschiedenis van Nederland? Huwelijken laten zien hoe het privéleven van mensen zich ontwikkelde, maar passen ook in een groter verhaal. Voor dit boek koos ik vijftien echtparen als scharnierpunten in de Nederlandse geschiedenis. Het ontstaan van de Republiek beschrijf ik aan de hand van het huwelijk van Willem van Oranje, en door de ogen van andere echtparen komen de Franse tijd, de Tweede Wereldoorlog en de Provo’s voorbij.

  Historische boeken over liefde en huwelijk bevatten vaak vooral anekdotes. Ze constateren een bepaalde ontwikkeling en illustreren die aan de hand van een kort verhaal over een stel, over wie je daarna niets meer leest. Ik volg de echtparen gedurende hun hele leven, zodat je kunt zien hoe een huwelijk zich ontwikkelt.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen