• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 9/2013

  De eerste doden van WO1

  André Peugeot en Albert Mayer

  Door: Theo Toebosch

  André Peugeot en Albert Mayer vestigden een triest record: ze waren de eerste soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze stierven bij een actie die geen enkel strategisch voordeel opleverde en die niemand het leven redde.

  Franz Ferdinand

  Miljoenen militairen kwamen om tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het waren er zoveel dat weinigen erbij zullen stilstaan dat iemand als eerste is gesneuveld. Wie er desgevraagd toch aan denkt, noemt bijna automatisch Franz Ferdinand, die op 28 juni 1914 met zijn vrouw Sophie bij een aanslag in Sarajevo omkwam.

  De Oostenrijkse aartshertog valt echter af, omdat hij niet als militair op het veld van eer stierf. De eretitel ‘eerstgevallene’ gaat naar twee militairen die op 2 augustus 1914 vrijwel gelijktijdig bij hetzelfde schietincident omkwamen: de Franse korporaal André Peugeot en de Duitse onderluitenant Albert Mayer.

  Mayer en Peugeot zouden verbaasd hebben opgekeken als ze op 31 juli 1914 hadden gehoord dat ze twee dagen later zouden sneuvelen en te boek zouden komen te staan als de eerste gevallenen van een vier jaar durende loopgravenoorlog.

  Dat er oorlog zou komen was die dag al vrijwel zeker, maar die zou naar verwachting kort en krachtig zijn. Het viel niet uit te sluiten dat ze daarbij zouden sneuvelen, maar ze hielden er geen van beiden rekening mee dat ze als eerste konden omkomen.
   

  Albert Mayer: telegrammen in de gaten houden

  De 22-jarige Mayer bevond zich op 31 juli om tien uur ’s avonds in de kazerne van de Jäger zu Pferde Nr. 5, een cavalerieregiment voor verkenningen, dat gelegerd was in Müllheim in de Elzas.

  Vanwege het Kriegsgefahr was bijna het hele regiment vertrokken. Mayer, die deel uitmaakte van de regimentsstaf, hoorde bij de weinige achterblijvers. Aan hem de taak om binnenkomende telegrammen en telefoontjes in de gaten te houden en aan de juiste personen door te geven.

  Als lid van de regimentsstaf zou hij niet snel in de strijd verwikkeld raken, maar hij was beroepsmilitair genoeg om te weten dat er altijd een moment kon komen dat hij wel naar het front werd gestuurd. Daarom was deze rustige avond een goed moment om zijn ouders in Magdeburg een brief te schrijven voor het onverhoopte geval dat.
   

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen