• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  De DDR speciaal uitgelicht op het Geschiedenis Festival

  Ter ere van het 30-jarige jubileum van de val van de Berlijnse Muur, besteedt het Geschiedenis Festival extra aandacht aan de geschiedenis van Oost-Duitsland. Zowel historicus en Duitslandkenner Willem Melching als het DDR-museum in Nederland bieden een blik in de bewogen geschiedenis van het land.

  Dit jaar is het op 9 november alweer 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Een goede reden om terug te blikken op de splitsing van Berlijn, de DDR en de Koude Oorlog.

  Willem Melching is Duitslandkenner bij uitstek. Al vele jaren is hij verbonden aan Historisch Nieuwsblad, zowel als auteur als spreker. Regelmatig geeft hij colleges over de Duitse geschiedenis. Melching is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoeksterrein is het twintigste-eeuwse Duitsland in Europese context. Regelmatig begeleidt hij historische reizen. Ook geeft hij vaak in de media commentaar op actuele ontwikkelingen in ons buurland. Op het Geschiedenis Festival geeft hij een lezing over de DDR: Hoe de val van de Muur de wereld definitief veranderde. Op de programmapagina licht alvast een tipje van de sluier op.

  Daarnaast verzorgt het DDR Museum in Nederland in de foyer van de Philharmonie een kleine expositie met verschillende voorwerpen uit het museum en publicaties uit de DDR-tijd. Museumoprichter Friso de Zeeuw en enkele collega’s geven graag toelichting op wat zij hebben meegenomen. Ze informeren ook over het tweedaagse Festival 30 Jahre Mauerfall op 9 en 10 november.