• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 5/2008

  De buitenlandse politiek van Soekarno

  Van gevierd leider tot gevaar voor de wereldvrede

  Door: Lambert Giebels

  Halverwege de jaren vijftig maakte Soekarno furore als spreekbuis van de derde wereld. Als gevierd wereldleider werd hij onthaald in Oost en in West. Maar zijn achterhaalde strijd tegen het imperialisme, confrontatiepolitiek en aansluiting bij communistisch China vervreemdden hem uiteindelijk van iedereen.

  ‘Nederlandsch onderdaan, geen Nederlander zijnde’, dat was in Nederlands-Indië de officiële status van Soekarno en zijn miljoenen rasgenoten. Het maakte hen tot tweederangsburgers en prikkelde intellectuelen als Soekarno tot verzet tegen het koloniaal bewind. Na zijn ingenieursstudie aan de Technische Hogeschool van Bandoeng werd hij de spraakmakende leider van de non-coöperatieve nationalisten, de ‘Non-Ko’s’, die weigerden samen te werken met het Nederlands-Indische bestuur. Het bracht hem onvermijdelijk in conflict met de Nederlands-Indische autoriteiten.

  Soekarno betrad het wereldtoneel op het moment dat hij de status van ‘Nederlandsch onderdaan’ definitief van zich af schudde. Op 17 augustus 1945 verklaarde hij, in zijn voortuin in Jakarta en geflankeerd door medestrijder Mohammed Hatta, Indonesië onafhankelijk. De dag erna werden Soekarno en Hatta tot president en vicepresident gekozen, en werd er een grondwet vastgesteld voor de republiek Indonesië. Het land kreeg een presidentieel stelsel, waarin de president, zoals in Amerika, het hoofd van de uitvoerende macht is.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen