• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Database Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries incl. VOC-zoektips

  Bronnen door Eric Hennekam

  Hij staat al wat langer op de site van Huygens ING, de database: Dutch-Asiatic Shipping in the 17th and 18th centuries (DAS database).

  Toelichting

  “Tussen 1595 en 1795 vertrokken onder het gezag van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de aan de VOC tot 1602 voorafgaande voorcompagnieën meer dan 4700 schepen van Nederland naar Azië en ondernamen ruim 3400 schepen de terugreis. Deze scheepvaart – basis voor de Nederlandse handel tussen Europa en Azië – is in een systematisch overzicht ondergebracht in Dutch-Asiatic Shipping.

  De bronnen voor dit overzicht worden gevormd door de ‘uitloopboeken’ die in het archief van de VOC zijn te vinden. Van elke reis zijn kerngegevens genoteerd: naam van het schip, naam van de schipper, tonnage van het schip, jaar en werf van de bouw, de VOC-kamer waarvoor het schip voer, data van vertrek, tussenstop (aan Kaap de Goede Hoop) en aankomst, bemanning (uitgesplitst in verschillende categorieën), waarde van de retourlading en bijzonderheden over de reis, zoals muiterij, schipbreuk en de naam van de commandant van de retourvloot………………”

  Er zijn twee toegangen gemaakt op deze database:

  1. Een overzicht van de reizen 


  2. Zoekpagina op items in de datase, zoals naam en type schip, VOC kamer, naam kapitein datum vertrek en aankomst etc.


  Zoekips

  – Gebruik deze database in combinatie met de Nationaal Archief database: VOC-opvarenden. Gebruik daarbij de optie Uitgebreid zoeken.
  – In de Archiefzoeker zitten veel VOC bronnen uit heel de wereld. Zoek met VOC.


  [19 dec 2014]