• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Database Belgische vluchtelingen in Zeeland tijdens WOI

  Bronnen door Eric Hennekam

  Op woensdag 8 oktober 2014 presenteren de Zeeuwse archiefdiensten een nieuwe online database met de namen van duizenden vluchtelingen uit België die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Zeeland zijn opgevangen. De presentatie vindt plaats in de abdij van Middelburg. Na de presentatie zijn de meer dan 40.000 namen en de scans van de vele bronnen online te doorzoeken. 

  Vele duizenden Belgen vluchtten in 1914 naar Zeeland
  Het project is een initiatief van de Zeeuwse archiefdiensten ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden uitbrak. Het neutrale Nederland ondervond de gevolgen van de oorlog op meerdere terreinen.

  Een grote stroom Belgische vluchtelingen kwamen na de val van Antwerpen op 10 oktober 1914 via de Zeeuwse grens ons land binnen. Circa 550.000 Belgen passeerden de Zeeuws-Vlaamse grens. Een deel van hen bleef voor de duur van de oorlog in Zeeland. 

  Bronnen en gegevens Belgische vluchtelingen in Zeeland online
  De Zeeuwse archiefdiensten hebben vorig jaar het plan opgevat om de namen van deze mensen in een centrale database in te voeren. Immers, de registratie van de duizenden vluchtelingen bevindt zich in de archieven die de Zeeuwse archiefdiensten beheren. Behalve het invoeren van de namen met de plaatsen van herkomst zijn ook veel bronnen gedigitaliseerd. Het Gemeentearchief Tholen heeft deze werkzaamheden gefaciliteerd. De database en de scans van de archiefstukken komen beschikbaar via de website Zeeuwen Gezocht van het Zeeuws Archief en de website Archieven.nl.

  Bron afbeelding Zeeuws Archief twitter