• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  Historisch Nieuwsblad 1/2022

  Dansen, zingen en sporten

  Een Spartaanse opvoeding

  Door: Geertje Dekkers

  Van jongs af aan waren Spartanen maar met één ding bezig: vechten en oorlog voeren. Zo luidt het geijkte verhaal. Maar dat klopt niet. De Spartaanse opvoeding was veel meer dan het eenzijdige drilkamp dat er later vaak van is gemaakt.

  Blijmoedig en trots lieten Spartaanse jongens zich één keer per jaar geselen. Voor het altaar van godin Artemis Orthia incasseerden ze zweepslag na zweepslag. De jongen die de meeste slagen kon verduren en de pijniging het langst volhield won. Vervolgens stond hij in groot aanzien.

  Dat zag historicus Plutarchus, geboren rond 46 n.Chr., toen hij Sparta bezocht. Volgens hem was de traditie zo gruwelijk dat er tijdens de geseling regelmatig jongens het leven lieten.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen