• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Daniël Knegt

  Nationalisme in de jaren 30

  Panelgesprek, 13.45-14.45

  Drie historici gaan in discussie over hedendaags nationalisme en de jaren dertig. De huidige groei van populistische, nationalistische en (extreem-)rechtse groepen wordt vaak vergeleken met de politieke en sociale ontwikkelingen in de jaren dertig. Zijn die parallellen terecht?

  De opkomst van Forum voor Democratie en de uitingen van Thierry Baudet zijn bronnen voor de meest wilde vergelijkingen. In Duitsland worden de jaren dertig erbij gehaald als gesproken wordt over het toenemend aantal aanhangers van extreem-rechts; in Italië gebeurt hetzelfde bij het succes van partijleider Salvini, in Frankrijk bij Front National, en zo verder. 

  Daniël Knegt is als docent Nieuwste geschiedenis verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn aandacht gaat uit naar de geschiedenis van fascisme in transnationale context en de geschiedenis van alternatieve vormen van Europees denken. Ook interesseert hij zich voor de geschiedenis van twintigste-eeuws Frankrijk en de vroege neoliberale beweging. Hij promoveerde op een onderzoek naar fascisme, Europees denken en neoliberalisme bij Franse intellectuelen.

  Andere deelnemers aan het panel zijn Koen Vossen en Bas Kromhout.