• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Congres van Wenen

  In 1814 en 1815 was Wenen even het centrum van de wereld. De Europese grootmachten kwamen hier samen om te eten, te dansen, te drinken en te praten over waar het na de val van Napoleon heen moest met Europa. De belangrijkste diplomaten waren Talleyrand (Frankrijk), Castlereagh en Wellington (Groot-Brittannië), Metternich (Oostenrijk), tsaar Alexander I (Rusland) en Hardenberg en Humboldt (Pruissen). Hun beslissingen zouden het moderne Europa letterlijk tekenen.

  Op deze pagina vindt u achtergronden bij de gevolgen en oorzaken van het Congres in Nederland en in de rest van Europa. Een interactieve kaart toont de complexe grenswijzigingen, en er is ook aandacht voor de culturele gevolgen van het Congres: de Weense wals veroverde namelijk heel Europa in de jaren die erop volgden.


  Artikelen over het Congres


  De tien dagen van Willem I
  Groot is de verrassing in Europa als Nederland op dinsdag 2 augustus het net afgescheiden België aanvalt. De Verenigde Nederlanden waren het meesterwerk van koning Willem I, en hij kan de onafhankelijkheidsvoorwaarden niet verkroppen. Duizenden jongemannen pakken de wapens op. Niet dat men de Belgen terug wil, maar de geschonden eer moet worden gewroken. Was de Tiendaagse Veldtocht vooral een manifestatie van gekwetst zelfbewustzijn?
  Lees verder… 


  'Vooral tsaar Alexander I was voortdurend aan het flirten' 
  De vredesonderhandelingen na de val van Napoleon vonden plaats tussen de bals en het vrouwen jagen door. Toch werden er belangrijke resultaten behaald, die de geschiedenis lange tijd bepaalden.
  Lees verder… 


  '1813 was een orangistische staatsgreep'
  Joop van den Berg laat parlementaire geschiedenis in 1796 beginnen
  Van 2013 tot 2015 viert Nederland het tweehonderdjarig jubileum van het Koninkrijk. Parlementair historicus Joop van den Berg heeft daar bedenkingen bij. ʻIn 1813 vond een orangistische staatsgreep plaats. En in 1815 annexeerden we België. Moeten we dat zo uitgebreid herdenken?’
  Lees verder…


  Eindelijk koning 
  Na de val van Napoleon kwam in Nederland een Oranje op de troon. Prins Willem dankte zijn verheffing tot koning aan de inspanningen van Gijsbert Karel van Hogendorp. Maar ook aan een internationaal machtsspel: andere staten zagen ten noorden van Frankrijk graag een stevig vorstendom als buffer.
  Lees verder…

   

  Beeld en geluid


  Diplomatische lessen
  In dit korte filmpje legt de Amerikaanse diplomatiekkenner en politicoloog Fredrik Stanton uit wat we kunnen leren van het Congres van Wenen in ons eigen onderhandelingen.
  Klik op de afbeelding om naar het filmpje te gaan.


  Verleden van Nederland (VPRO 2008)
  Charles Groenhuijsen neemt de kijker mee naar de negentiende eeuw in Europa, en vertelt daarbij ook over het Congres van Wenen.  Wals
  Voor het Congres werd een speciale wals gecomponeerd. De wals werd dankzij het Congres razend populair in Europa. Klik op de speler om de speciale Congres-wals te horen.

   

   

  Kaarten en websites


  Kaart
  Deze kaart toont de precieze veranderingen die de Europese kaart door het Congres onderging. Klik op play en vergeet niet het geluid aan te zetten.
  Klik hier of op de afbeelding om naar de kaart te gaan.

   


  Tekst van het verdrag (Engels)
  De volledige tekst van het verdrag staat in zijn geheel online, vertaald naar het Engels. Het verdrag is als pdf-bestand te downloaden, en telt 35 pagina's.
  Klik hier om naar het verdrag te gaan…


  De congreszaal 
  Deze website biedt een virtuele tour door de congreszaal. Via Video tour, links in het menu, kunt u filmpjes bekijken van de verschillende onderdelen van het gebouw waar tweehonderd jaar geleden de groten der aarde de toekomst van Europa beraadslaagden. Met veel foto's en schilderijen.
  Klik hier voor de virtuele tour door het congresgebouw…


  Overzicht
  In totaal bezochten zo'n tweehonderd delegaties het congres. Deze website probeert enigszins orde in de chaos te scheppen met kaarten, verwijzingen naar de belangrijkste deelnemers en een opsomming van de oorzaken en gevolgen van het Congres van Wenen. De vormgeving en uitwerking laten te wensen over, maar de website biedt desondanks wa toverzicht.
  Klik hier voor de website…