• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Collegedag: Macht in Rome – 6 november 2020

  Tophistorici over de machtsstructuur van het Romeinse keizerrijk. 

  De redactie van Historisch Nieuwsblad houdt goede hoop dat het normale leven in het najaar weer doorgang kan vinden en verplaatst deze veelbelovende collegedag die gepland stond op 19 juni naar vrijdag 6 november 2020. Ticketbestellers ontvangen hierover bericht. 

   

  De omvang van het Romeinse keizerrijk was immens. Het strekte zich uit van het huidige Engeland tot Israël en van Marokko tot Georgië. Hoe was het mogelijk een rijk van dergelijke grootte te besturen? In de Zuiderkerk in Amsterdam voeren tophistorici u mee naar de Oudheid. Zij delen hun kennis over de politiek-culturele geschiedenis van de Romeinen.

  Dr. Martijn Icks

  De macht van de Romeinse keizer was absoluut, maar tegelijkertijd ook heel betrekkelijk. Veel keizers kwamen op gewelddadige wijze om het leven. Een van hen was Domitianus, de laatste telg van de Flavische dynastie, die in 96 n. Chr. ten prooi viel aan een paleissamenzwering. Dat had grote consequenties voor zijn imago. Waar de keizer bij leven bijna op gelijke voet met de goden was geplaatst, werd hij postuum verguisd als een bloeddorstige tiran die een nietsontziend schrikbewind had gevoerd.

  In zijn lezing richt Martijn Icks zich op deze radicale omslag in de reputatie van Domitianus, die deel uitmaakt van een terugkerend patroon in de Romeinse keizertijd. De karaktermoord op de vermoorde heerser verschafte niet alleen legitimiteit aan diens opvolgers, maar bood de senatoren en ridders die aan zijn regime hadden meegewerkt de mogelijkheid zich van hem te distantiëren. Hoe kwam Domitianus’ transformatie van voorbeeldig heerser tot verguisde tiran tot stand en wat vertelt ons dit over beeld en realiteit van keizerlijke macht in het oude Rome?

  Prof. dr. Luuk de Ligt

  Luuk de Ligt richt zich op de macht van het volk. Zo vertelt hij wat de doorsnee burgers in de Romeinse keizertijd in de politiek hadden in te brengen en welke middelen zij gebruikten om hun macht uit te oefenen.

  Prof. dr. Fik Meijer

  Fik Meijer werpt licht op de politieke structuren van het Romeinse Rijk. Zo bespreekt hij de relaties tussen de keizer en zijn leger, senaat en ambtenaren.  Meijer vertelt alvast over zijn lezing tijdens de collegedag.

  Dr. Saskia Stevens

  Saskia Stevens geeft een lezing over de macht tot in de verste uithoeken van het Romeinse Rijk. Hoe was het mogelijk een rijk te besturen dat zo gigantisch groot was en zich over vele provincies uitstrekte?

  Houd deze pagina in de gaten voor de laatste updates over het programma van de Collegedag: Macht in Rome

   

  Praktische informatie:

  Datum: Vrijdag 6 november 2020
  Starttijd: 9.30 – 17.00 uur (deuren openen om 9.00 uur)
  Locatie: Zuiderkerk
  Adres: Zuiderkerkhof 72, Amsterdam

  Prijs: 
  Abonnee € 73,- *
  Regulier € 93,-
  Student € 55,-
  *Als abonnee kunt u naast uw eigen ticket, één introducé op het abonnee-tarief meenemen.

  Tip:
  Nog geen abonnee? Voor € 93,- heeft u een ticket én een abonnement

  Inclusief:
  Vier lezingen, koffie en thee, lunch en museumbezoek na afloop van de lezingen.

  Contact:
  Heeft u specifieke dieetwensen? Mail voor 1 november 2020 naar redactie@historischnieuwsblad.nl

  NOTE:
  Wegens de aangescherpte maatregelen tegen het coronavirus is besloten de Collegedag: Macht in Rome van 19 juni door te schuiven naar 6 november 2020. Gekochte tickets voor de Collegedag: Macht in Rome zijn automatisch geldig op de aangepaste datum. Mocht u vragen hebben omtrent uw gekochte ticket, dan vragen we u dit te melden bij de klantenservice van Historisch Nieuwsblad. Telefonisch bereikbaar op 088 700 2799 (maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur) of via klantenservice@historischnieuwsblad.nl

   


  Bestellen

  93,00 Aantal:
  73,00 Aantal:
  55,00 Aantal:
  93,00 Aantal: