• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken

  Collegedag Koloniale geschiedenis – vrijdag 13 september

  Vier deskundigen over ons koloniale verleden

  Sinds oud-premier Jan Peter Balkenende in 2006 opriep de ‘VOC-mentaliteit’ te omarmen, is de discussie over het koloniale verleden van Nederland flink opgelaaid. Dappere zeehelden veranderden in meedogenloze slavenhandelaren en de Gouden Eeuw was volgens sommigen vooral een Grauwe Eeuw.

  Feit is dat Nederland eeuwenlang verschillende overzeese gebieden bestuurde. Hoe dat precies in zijn werk ging vertellen vier experts tijdens deze collegedag. Zij nemen u mee naar de voormalige koloniën Nederlands-Indië, Zuid-Afrika, Suriname en de Antillen. Op Landgoed Bronbeek in Arnhem, waar nog altijd voormalig KNIL-militairen wonen, laten de experts zien hoe Nederland deze koloniën in handen kreeg, er de macht behield en deze uiteindelijk verloor. 
   

  1. Prof. dr. Gert Oostindie 
   Het trans-Atlantische Koninkrijk der Nederlanden
    
  2. Dr. Karwan Fatah-Black
   Een groeiende schijn van rechtt en orde? Het rechtssysteem in koloniaal Suriname, 1669-1869.
    
  3. Dr. Bas Kromhout
   De Nederlandse erfenis in Zuid-Afrika.
    
  4. Drs. Marc Lohnstein
   Nagalm van een trots imperium. Het koloniale militaire verleden van Nederlands-Indië

  Sinds de jaren 1630 behoren zes – of eigenlijk 5½­ – Caribische eilanden tot het Koninkrijk, en dat zal nog lang zo blijven. Waarom veroverde de Republiek der Verenigden Nederlanden deze ‘nutteloze eilanden’ op de Spanjaarden, hoe werden ze (niet) tot ontwikkeling gebracht tijdens de eeuwen van slavernij en daarna? Waarom behoren zij nog steeds tot het Koninkrijk, dat dus trans-Atlantisch is? En welke rol spelen de herinnering aan kolonialisme en slavernij vandaag in de relaties tussen de eilanden en Nederland? Prof. dr. Gert Oostindie, directeur van het KITLV en hoogleraar in Leiden, beantwoordt deze vragen.
  Lees hier een interview met Gert Oostindie over zijn lezing.

  Dr. Karwan Fatah-Black houdt een college over de koloniale geschiedenis van Suriname. Het grootste deel van de inwoners van koloniaal Suriname leefde in slavernij. Dat betekende dat zij vielen onder het domestiek recht van de eigenaar en dat het koloniale rechtssysteem niets met hen van doen had. Toch nam in de achttiende eeuw de bemoeienis van de koloniale overheid en de lokale rechtbank met het lot van de tot slaafgemaakten toe. Deze groeiende rol van de overheid kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden: ging het om een inperking van de macht van de slavenhouders, of ging het slechts om de schijn van een eerlijke rechtspraak? 

  Na de lunch houdt Historisch Nieuwsblad-redacteur, historicus en Zuid-Afrikadeskundige dr. Bas Kromhout vervolgt met een lezing over Nederland en Zuid-Afrika. In reactie op het overlijden van Nelson Mandela op 5 december 2013 zei Mark Rutte op BNR Radio: ‘Aan de ene kant heeft de Nederlandse taal dat vreselijke woord apartheid voortgebracht. Tegelijkertijd ging Nederland voorop in de strijd tegen alles wat achter dat vreselijke woord schuilging.’ De uitspraak is exemplarisch voor het dubbele gevoel van schaamte en trots waarmee Nederlanders doorgaans kijken naar ‘hun’ erfenis in Zuid-Afrika. Maar kloppen de woorden van de premier? Kromhout analyseert de Nederlandse erfenis in Zuid-Afrika. de Leidse universitair docent
   

  Drs. Marc Lohnstein, assistent-conservator bij Museum Bronbeek sluit de dag af met een lezing over Indonesië. In de negentiende eeuw koloniseerde Nederland de archipel met militaire expedities. Er werd een samenleving gevormd van verschillende bevolkingsgroepen, met verschillende rechten en plichten. De Tweede Wereldoorlog werkte als een katalysator en ontwrichtte de koloniale samenleving. Kort na deze oorlog koos het grootste deel van die samenleving voor de definitieve onafhankelijkheid van Nederland en op 27 december 1949 veranderde Nederlands-Indië in Indonesië. Alleen Nederlands Nieuw-Guinea zou nog tot 1962 bij het Koninkrijk der Nederlanden blijven. Bronbeek was sinds 1863 een koloniaal militair invalidenhuis en een museaal uithangbord van het ministerie van koloniën. Er werden krijgstropheeën getoond en helden vereerd. Tegenwoordig wil het museum een genuanceerd beeld geven van die koloniaal-militaire geschiedenis vanuit verschillende perspectieven.

  Aan de hand van objecten uit de collectie van Museum Bronbeek beschrijft Lohnstein de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië, waarbij de rol die het KNIL en Bronbeek hebben gespeeld aan bod komen.

  Tijdens deze collegedag geniet u tijdens de lunch van een Indische rijsttafel. Na de lezingen kunt u Museum Bronbeek bezoeken of een wandeling maken over het landgoed van Bronbeek.
   

  Collegedag Koloniale geschiedenis

  Met: prof. dr. Gert Oostindie, dr. Karwan Fatah-Black, dr. Bas Kromhout en drs. Marc Lohnstein
  Datum: vrijdag 13 september 2019
  Tijd: 09.30 – 17.00 uur, deuren openen om 09.00 uur
  Locatie: Museum Bronbeek/Kumpulan – Sumatriazaal
  Velperweg 147, Arnhem
  Inclusief: vier lezingen, koffie/thee, lunch (Indische rijsttafel) en museumbezoek
  Contact: Heeft u vragen? Neem dan contact op met de redactie van Historisch Nieuwsblad via redactie@historischnieuwsblad.nl of 088-700 2920.
   

  Programma

  Ochtend
  09.00 – 09.30 uur: Inloop met koffie/thee
  09.30 – 09.40 uur: Welkomstwoord en inleiding door Annemarie Lavèn, hoofdredacteur Historisch Nieuwsblad
  09.40 – 10.45 uur: Eerste college door prof. dr. Gert Oostindie: Het trans-Atlantische Koninkrijk der Nederlanden + vragenkwartier
  10.45 – 11.05 uur: Pauze met koffie/thee
  11.05 – 12.10 uur: Tweede college door dr. Karwan Fatah-Black: Het rechtssysteem in koloniaal Suriname, 1669-1869 + vragenkwartier
  12.10 – 12.55 uur: Lunchpauze met Indische rijsttafel

  Middag
  12.55 – 14.00 uur: Derde college door dr. Bas Kromhout: De Nederlandse erfenis in Zuid-Afrika + vragenkwartier
  14.00 – 14.20 uur: Pauze koffie/thee
  14.20 – 15.30 uur: Vierde college door drs. Marc Lohnstein: Het koloniale militaire verleden van Nederlands-Indië + vragenkwartier en afsluiting door Annemarie Lavèn
  15.30 – 16.45 uur: Mogelijkheid tot bezoek van het museum en het landgoed van Bronbeek

  Download hier alvast het hele programmaboekje Er zijn enkele wijzingen opgetreden in het programma die niet in het programmaboekje zijn opgenomen. Deze wijzingingen zijn wel toegepast op deze eventpagina. Excuses voor de eventuele verwarring.