• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken
  dinsdag 24 januari 2017

  Collegedag Egypte: een dag vol Oudheden en nieuwe inzichten

  Eerste collegedag 2017 over het Oude Egypte

  Door: Eline Hoeneveld

  In het monumentale pand van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden vond maandag 16 januari onze collegedag over het Oude Egypte plaats. In vier colleges en een bezoek aan het museum werden de aanwezigen meegenomen naar de wereld van farao’s, sfinxen en koninginnen van de Nijl.

  Het Oude Egypte blijft boeien. Dat bleek wel uit de grote opkomst tijdens onze collegedag in Leiden. Vanuit het hele land waren geïnteresseerden naar het Rijksmuseum voor Oudheden gekomen om de vier colleges bij te wonen. Na het openingswoord van Annemarie Lavèn, adjunct-hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad, nam Huub Pragt het woord. Pragt is Egyptoog en sinds 1989 verbonden aan het Rijksmuseum van Oudheden. In zijn inleidende college sprak hij enthousiast over het Oude, Midden- en Nieuwe Rijk en over de Late Periode, en liet daarbij prachtige foto’s zien.
   

  Enkel een mythologisch figuur?


  Na een korte koffiepauze begon het tweede college van dr. Ben Haring. Hij is verbonden aan de Universiteit Leiden en specialiseert zich onder andere in het economische aspect van het leven van de farao’s. Hij sprak over alle onderdelen die bij het ambt van de farao kwamen kijken. De farao was de belangrijkste speler in de Egyptische samenleving: niet alleen stond hij aan het hoofd van de staat, maar ook aan het hoofd van de godsdienst. Haring houdt zch bezig met de vraag of de farao slechts een mythologisch of ideologisch figuur was of ook een daadwerkelijke vorst. Daarop gaf Haring tijdens het college een antwoord: per periode verschilde het wat de functies van de farao was, maar over het algemeen kwam het erop neer dat het vooral de priesters en ambtenaren waren die de regeringstaken uitvoerden.

  Wilt u meer geschiedenisverhalen lezen?

  Ontdek de duizenden verhalen die we voor onze abonnees beschikbaar stellen, lees de nieuwste artikelen uit Historisch Nieuwsblad en ontvang iedere week leestips van de redactie in uw mailbox. Met Historisch Nieuwsblad Online krijgt u altijd de juiste historische context om het nieuws van nu te begrijpen.
  Registreer nu en lees de eerste maand voor slechts 1 euro!

  Al abonnee? Log dan in en lees direct alle geschiedenisverhalen online. Heeft u nog geen account of is uw emailadres niet bij ons geregistreerd? Lees dan hier hoe u verder kunt lezen.

  Word lidInloggen