• Inloggen
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Account aanmaken

  Collegedag: De Griekse beschaving

  Op 30 mei gaan vier specialisten tijdens een collegedag in het Rijksmuseum van Oudheden dieper in op de Griekse politieke instituties, de militair-economische expansie en de literatuur. Aansluitend kunt u de vaste opstelling van de Grieken in het RMO bezoeken.

  De klassieke beschaving van de oude Grieken is te dateren van de achtste tot de vierde eeuw voor Christus. In die eeuwen kwam een hoogstaande beschaving tot ontwikkeling, die grote en blijvende invloed zou uitoefenen op politiek, economie, kunst en landbouw. Tijdens deze collegedag wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de hellenistische materiële cultuur. Gezamenlijk maken de sprekers inzichtelijk hoe het Griekse gedachtengoed nog altijd doorwerkt in onze maatschappij.

   

  College 1: Geharnaste Grieken: Mycene, Troje en Homerus
  De bronstijd in Griekenland (ca. 1600-1000 v.Chr.) is de tijd van de Myceners, zo zal dr. Gert Jan van Wijngaarden in dit introducerende college laten zien. Archeologische vondsten laten zien hoe bijzonder hun samenleving was ingericht. De Myceners hadden uitgebreide handelscontacten met het oostelijk Middellandse Zeegebied. Als gevolg van hun expansie kwamen ze in conflict met anderen, zoals mogelijk ook met de metropool Troje. Later verhaalde Homerus over de Myceense cultuur en over de Trojaanse oorlog in zijn heldendichten, waarmee we aan de wieg staan van de westerse literatuur.

  College 2: Kunstzinnige Grieken: bronsgieters, beeldhouwers en architecten
  Ruurd Halbertsma, conservator van het RMO en bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden, gaat in dit college dieper in op de materiële cultuur van de oude Grieken, waarbij hij laat zien hoe de mens als maat van alle dingen werd gezien. Ook maakt hij inzichtelijk hoe de perfecte weergave van de natuur en de abstracte vormen van de architectuur een lange nawerking in de westerse kunst hebben gehad.

  College 3: Debatterende Grieken: rechtsspraak, politiek, democratie
  Het gesproken woord speelde een heel belangrijke rol in de Griekse samenleving: filosofen, sofisten, pleiters voor de rechtbank en politici moesten het hebben van hun retorische vaardigheden. In dit college duidt Bé Breij, hoogleraar Antieke Retorica aan de Radboud Universiteit, de betekenis van de retorica voor de Griekse instituties en de doorwerking daarvan bij de Romeinen. Ook belicht ze in hoeverre de retorica nog steeds van belang is in onze wereld.

  College 4: Literaire Grieken: invloed van eeuwen
  In dit laatste college komt de bloei van de Griekse literatuur aan bod, die via de diaspora van de Grieken ook in het Romeinse Rijk een belangrijke rol speelde. Tal van nieuwe literaire vormen ontstonden in het oude Griekenland, zoals het proza, de tragedie en het epigram. Casper de Jonge, hoogleraar Griekse Taal en Literatuur aan de Universiteit Leiden, licht deze ontwikkeling toe en zal bovendien aandacht besteden aan de overlevering van de Griekse literatuur via het Byzantijnse Rijk.

   

  Praktische informatie

  Datum: 30 mei 2022
  Tijd: 10.00 – 16.00 uur, deuren openen om 9.30 uur
  Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden
  Prijs: Abonnee: € 74,- Regulier: € 89,-
  Inclusief: Vier lezingen, koffie, thee en lunch, bezoek vaste opstelling Grieken in het RMO
  Contact: Mail voor vragen naar redactie@historischnieuwsblad.nl


  Tickets

  89,00 Aantal:
  74,00 Aantal:
  49,00 Aantal: