Bronnen Zuid-Afrika
Bronnen door Eric Hennekam
Moest een onderzoek in Zuid-Afrikaanse bronnen verrichten, maar ik kon nergens een goed overzicht vinden van beschikbare online bronnen. Daarom heb ik zelf een serie op een rijtje gezet die ik heb gebruikt. Die deel ik hier graag met u:
- Overzicht online archiefdatabase Zuid-Afrikaans Nationaal Archief o.a. overheidsarchieven, beeldbanken, inventarissen,etc.:
- Data of the South African Genealogical Society on Gravestones
- Data of the Bureau of Heraldry on registered heraldic representations
- Cape Town Archives Repository
- National Registers of Manuscripts and Photographs (NAREM and NAREF)
- National Archives’ cartographic and library material, microfilms and copies
- Pietermaritzburg Archives Repository
- National Register of Audio-Visual Material (NAROM)
- National Register of Oral Sources (NAROS)
- All Archives Repositories and National Registers of non-public records
- National Archives Repository (Public Records of Central Government since 1910)
- National Archives Repository (Public Records of former Transvaal Province and its predecessors as well as of magistrates and local authorities)
- Durban Archives Repository
- Port Elizabeth Archives Repository
- Cape Town Records Centre
- Free State Archives Repository
- Bronnen Zuid-Afrika in FamilySearch:
- South Africa, Cape Province Dutch Reformed Church Registers, 1660-1970
- South Africa, Dutch Reformed Church Records, 1690-2007 Browse Images
- South Africa, Methodist Parish Registers, 1822-1996 Browse Images
- South Africa, Orange Free State, Estate Files, 1951-1973
- Portaal Musea Zuid-Afrika online> Museums Online South Africa (MOSA). Je kunt zoeken naar gegevens uit zestig musea.
- Zuid-Afrika: genealogie o.a. oude kerkboeken Pretoria http://groups.yahoo.com/group/SAGenealogie/ Wel even aanmelden bij YahooGroups! Site is onderdeel van www.sagenealogie.com
- Passagierslijsten Zuid-Afrika: www.olivetreegenealogy.com/ships/tosafp01.shtml
- Documentation Centre for Music (DOMUS) (Stellenbosch, Zuid-Afrika) DOMUS aims to promote music in South Africa and Africa by collecting, preserving, ordering and cataloguing the music and documentary collections of composers, performing artists, musicologists and music institutions.
- Krantenarchieven. Er staat er weinig online, voorzover ik het weet. Meeste informatie is te verkrijgen via de bibliotheek van de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg.
- Zuid-Afrika: Rustenburg, trouwen 1892-1922
- Zuid-Afrika: Getranscribeerde boedelinventarissen van de Weeskamer van Kaap de Goede Hoop.
- Zuid-Afrika: 19de eeuwse Engelse dopen uit de zogenaamde Boonzaaier Collectie van de Cape Archives
- ANC Archives Fort Hare University is de thuisbasis van de ANC archieven. www.ufh.ac.za en www.anc.org.za ANC Historical archives Alles over het ANC en hun leiders, bijv. Albert J Lutuli, Oliver Tambo, Nelson Mandela en Thabo Mbeki. Maar kijk hiervoor zeker ook op de Nederlandse website van het IISG www.iisg.nl . Zij hebben ook veel archieven van antiapartheidsbewegingen.
- South African History Online De SAHO website is een schitterde website om een indruk te krijgen van de geschiedenis. Ook recent materiaal wordt geplaatst.
- Zuid-Afrika: VOC-indekse Registers op belangrike kultuurhistoriese bronne wat betrekking het op die VOC-tydperk is opgestel deur Karel Schoeman. Belangrijke serie bronnen en publicaties over Zuid-Afrika en de VOC.
- De Gereformeerde Kerk-bode in Zuid Afrika, 1855, deel VII (Google Books)
- Cape Master Death Notice Index Project van de Genealogical Society of South Africa. Databank overlijden West-Kaap, Zuid-Afrika van 1950 tot heden (met hiaten). Met uiteraard veel Nederlandse namen.
- Genealogiese Instituut van Suid-Afrika (GISA). Prima uitgangspunt voor verder stamboomonderzoek in Zuid-Afrika.Zij hebben o.a. Suid-Afrikaanse Geslagregisters in 17 delen gepubliceerd. (ook te raadplegen bij het CBG) . De Suid-Afrikaanse Geslagregisters bevatten genealogische gegevens van alle Afrikaanse immigrantenfamilies vanaf 1652 en sommige Engelse en zogenoemde ‘Kleurling’-families. Het naslagwerk is gebaseerd op onderzoeksgegevens van de Zuid-Afrikaanse genealoog Dr. J.A. Heerse, die onderzoek heeft gedaan naar de herkomst van de Afrikaners. De gegevens in de Geslagregisters zijn voor een belangrijk deel ontleend aan de doop- en huwelijksregisters in het archief van de Nederduits Gereformeerd Kerk in Kaapstad en aanvullende bronnen, waaronder overlijdensgegevens in boedelinventarissen uit Kaapstad en Bloemfontein (bron CBG).
- Fotocollectie van het Zuid-Afrika Huis online: ruim 4800 foto’s zijn vanaf nu te raadplegen op de website van Het Geheugen van Nederland. In de collectie zijn vele afbeeldingen van personen, aardrijkskundige onderwerpen, flora en fauna en culturele aard te zien. Zuid-Afrika in de afgelopen 125 jaar zien en dan met name aandacht voor de Nederlands – Zuid-Afrikaanse betrekkingen.
- Zuid-Afrika: Gratis Databasisse vir Genealogiese navorsing www.gendata.co.za
- Als u wilt weten of iemand is overleden (begraven) kunt u dat achterhalen via de site: Municpal services Sout-Africa
- De website van het Genealogiese Genootskap van Suid-Afrika is www.ggsa.info De website van hun virtuele tak www.eggsa.org/welkom.htm
- Commerciële website www.ancestry24.co.za – Ze schreven na.v. deze blog: “we are the largest online website with over 5 million records including Government Gazettes, daily newspapers, books, gallery, online Tree Builder, Articles etc.”
- Electronische telefoongids Zuid-Afrika: www.phonebookonline.co.za/
- De Natal Museum Library is de grootste onderzoeksbibliotheek van Zuid-Afrika. Inde collectie ook veel foto’s en ander audiovisueel materiaal. Vraag een username/password aan.
- Resolutions of the Council of Policy of Cape of Good Hope Cape Town Archives Repository, South Africa www.tanap.net Resoluties van de Politieke Raad van Kaap de Goede Hoop (1651-1795).
- Zuid-Afrika: transcripties van een serie artikelen uit Journal of the Dutch Burger Union of Ceylon
- Genealogische informatie over Nederlandse familie en stamhouders kunt u vinden op de website Stamouers Ook informatie over slaven en VOC in Zuid-Afrika.
- The first fifty years project. Veel genealogische gegevens en scans verzameld door Delia Robertson: “Consequently, the first goal of the project is to enter data from all records that are available for the first fifty years or so of the VOC settlement at the Cape which commenced in 1652. “Fifty years or so” because there is in some cases a natural progression that results from available research material.”
Enkele inventarissen op archieven m.b.t. Zuid-Afrika bij Nederlandse Nationaal Archief te raadplegen:
- 2.05.121 Inventaris Archief Nederlandse Vertegenwoordiging in Zuid-Afrika te Pretoria, 1888-1929 1888 1929
- 2.05.122 Inventaris van het archief van het Gezantschap, later ambassade Zuid-Afrika (Pretoria), (1910) 1930-1954 (1955) en Consulaat in Pretoria (Zuid-Afrika), 1941-1946 1910 1955
- 2.05.123 Inventaris van het archief van het Consulaat te Durban (Zuid-Afrika), 1916-1950 1916 1950
- 2.05.124 Inventaris van het archief van het Consulaat, later Consulaat-Generaal te Johannesburg (Zuid-Afrika), 1938-1954 1938 1954
- 2.05.126 Inventaris van Archiefbescheiden van dr. H.F.A. Flockemann, Consul voor Duitsland te Bloemfontein (Zuid-Afrika), 1936-1939 1936 1939
- 2.05.127 “Inventaris van het archief van het Consulaat te Bloemfontein (Zuid-Afrika), 1940-1947 (1952) ” 1940 1952
- 2.05.128 Inventaris van het Archief van het Consulaat te Kaapstad (Zuid-Afrika), 1860-1939 1860 1939
Bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis zijn heel veel documenten over Zuid-Afrika te vinden. Kies rechts op de website voor opties Countries –> South Africa.
Aanrader is de Anti-apartheid en zuidelijk Afrika collectiegids.
- Truth and Reconciliation Commission, Website van de Waarheids- en Gerechtigheids commissie. Sinds 2003 niet meer bijgehouden.
- University of Sout-Africa Universiteit van Zuid-Afrika (UNISA). Heeft verschillende bibliotheken en archieven.
Er is is nog veel meer. Ik voeg ze elke keer toe aan de Archiefzoeker. Zoek met Zuid-Afrika. Uw aanvullingen zijn welkom.
[1 augustus 2014]