Contact | Adverteren | Vacatures | Login | Klantenservice

Brazilië

1500

In april 1500 zette de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral voet aan land in het huidige Brazilië. Dit zou uitgroeien tot een enorm land en een belangrijke kolonie voor Portugal dat in 1807 zelfs zijn hoofdstad naar Rio de Janeiro verplaatste. Nu Brazilië bijna tweehonderd jaar onafhankelijk is, is het land een van de snelst groeiende economieën ter wereld en organiseert het een aantal grote evenementen zoals de Olympische Spelen.

Op deze pagina vindt u artikelen, filmpjes, boeken en meer over Brazilië. Zo leest u bijvoorbeeld over de emancipatie van de Braziliaanse indianen, of kijkt u een documentaire over de 400.000 (!) slaven die vanuit Afrika naar het land in de Nieuwe Wereld werden verscheept en hun stempel op de huidige Braziliaanse cultuur drukten.

Johan Maurits (1604-1679): koloniaal bestuurder van Brazilië

Hij is tot op de dag van vandaag een grootheid in Brazilië. Kinderen leren over hem op school. Hoe komt het dat een koloniaal bestuurder zo’n reputatie heeft verworven in een voormalig wingewest? De Duitse graaf Johan Maurits, als gouverneur in dienst...

Keizerrijk Brazillië (1822-1889)

Zonder dat er een schot was gelost werd Brazilië in 1822 onafhankelijk. Het land was niet langer een kolonie van Portugal. Maar de zoon van de Portugese koning zat er nog wel op de troon. Hij bleef bijna zeventig jaar regeren, totdat de Brazilianen...

Evaldo Cabral de Mello, De Braziliaanse affaire

De koloniale geschiedenis in 'de West' komt een beetje uit de schaduw van de pendant in Azië. Daarbij gaat het geografisch nog voornamelijk om Suriname, de Antillen en Aruba, maar ook hier ontstaat meer ruimte. Voor de Nederlandse geschiedenis in...

De indianen van Brazilië zijn weer trots op hun afkomst

Tussen 1500 en 1605 roeiden de Portugezen 96 procent van de indianen in Brazilië uit. In de eeuwen daarna werden de indianen beschouwd als een overblijfsel uit vroeger tijden. Tegenwoordig noemen duizenden Brazilianen zich weer indiaan.

Foto's

Fotoserie: Salvador de Bahia Fotoserie: Salvador de Bahia

 

Eckhouts acht portretten van indianen Eckhouts acht portretten van indianen

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer
De Braziliaanse architect Oscar Niemeyer ontwierp de nieuwe hoofdstad Brasilia. Hij vertelt in dit filmpje over zijn modernistische werk.

Prins Bernhard in Brazilië

Prins Bernhard in Brazilië
Polygoonjournaal uit 1959 waarin prins Bernhard afreist naar Paraguay en, in het tweede deel van de uitzending, Brazilië.

Brazil. An Inconvenient Truth (BBC)

Brazil. An Inconvenient Truth (BBC)
Documentaire over de vele slaven die naar Brazilië werden verscheept en de manier waarop Brazilië omgaat met deze geschiedenis.

De onafhankelijkheid of de dood

De onafhankelijkheid of de dood
Pedro trok zijn zwaard en riep: 'Indepêndencia... Ou morte!' Bekijk het tafereel terug in een film uit 1972. Zonder ondertiteling, maar de boodschap is helder.