• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Biografie en synopsis Wim Klinkert

  Prof.dr. Wim Klinkert studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden, met als specialisatie vaderlandse geschiedenis. Na zijn diensttijd bleef hij als docent verbonden aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in de rang van luitenant en in 1992 promoveerde hij aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Het vaderland verdedigd. Plannen en opvattingen over de verdediging van Nederland 1874-1914.

  In 1992 werd Klinkert benoemd tot universitair hoofddocent Militaire Geschiedenis. Sinds 2007 is hij tevens deeltijd-hoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Klinkerts publicaties richten zich op aspecten van de Nederlandse militaire geschiedenis tussen 1870 en 1945, de militaire geschiedenis van Brabant en de geschiedenis van het militair onderwijs. Hij werkte mee aan een aantal publicaties en leidde vele tours naar de slagvelden van de beide wereldoorlogen in binnen- en buitenland. 

  Zijn huidige onderzoekspecialisatie betreft de Eerste Wereldoorlog. In dat kader werkte hij mee aan het congres (2008) en de bundel Small States in the Age of Total War, 1900-1940 (2011). In 2013 verscheen zijn boek Defending neutrality, waarin hij beschrijft hoe Nederland zich in de periode 1900-1925 voorbereidde op eventuele deelname aan een oorlog.

  Synopsis

  De slag bij Verdun is de strijd van superlatieven: de langste veldslag ooit met de meeste slachtoffers en de omvangrijkste artilleriebombardementen per vierkante kilometer uit de geschiedenis. Bovendien is de slag bij Verdun, meer dan welke andere ook, voor de Fransen een symbool geworden van alles waar de Eerste Wereldoorlog voor staat. Een eeuw later blijft een bezoek aan dit gebied nog steeds indrukwekkend. Dit college zal vooral ingaan op wat Verdun militair zo bijzonder maakte en duidelijk maken hoe deze confrontatie kon uitgroeien tot de eerste grote “Materialschlacht” uit de geschiedenis. Bovendien zal blijken hoe belangrijk de introductie van “airpower” en grootschalige aanvallen met gasgranaten waren. Ten slotte zal aandacht besteed worden aan de slag om Verdun als maker (Pétain, Ludendorff) en breker (Joffre, Von Falkenhayn) van reputaties.