• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Biografie en synopsis Herman Amersfoort

   

  Prof. dr. Herman Amersfoort is sinds 1 januari 2006 verbonden aan de NLDA (Nederlandse Defensie Academie). Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1988 aan die universiteit op het proefschrift Koning en Kanton. De Nederlandse staat en het einde van de Zwitserse krijgsdienst hier te lande 1814-1829. Hij publiceerde over de geschiedenis van het Nederlandse dienstplichtstelsel en over onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

  Zijn huidige onderzoek betreft de Nederlandse militaire geschiedenis in het Interbellum. Tot zijn aanstelling aan de NLDA was hij verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Sinds 1994 is hij tevens deeltijdhoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

  Synopsis

  Nergens ter wereld zijn zoveel Britse erevelden te vinden als rondom het Vlaamse Ieper. Vier grote slagen vonden hier gedurende de Eerste Wereldoorlog plaats, waarvan de derde slag bij Ieper – de slag om Passendale – de grootste bekendheid heeft gekregen. Na de Somme is deze slag de belangrijkste oorlogservaring voor de Britten. Rondom Ieper hadden de Britten in 1914 de Duitse aanval naar de kust weten te stoppen, en een half jaar later had dit gebied de primeur van de eerste gasaanval gehad. In 1917, zeven maanden na het einde van de grote Somme-slag, moest bij Ieper het Duitse leger teruggedreven worden, maar dat mislukte gruwelijk. De aanval mondde uit in een maandenlange strijd in de Vlaamse modder, die het Britse leger op de rand van de uitputting bracht. Waarom zette de Britse bevelhebber Haig deze slag, in dit moeilijke terrein, zo lang door en waarom steunde de regering in Londen hem?