• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Biografie en synopsis Herman Amersfoort WO2

   

  Prof. dr. Herman Amersfoort is sinds 1 januari 2006 verbonden aan de NLDA (Nederlandse Defensie Academie). Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1988 aan die universiteit op het proefschrift Koning en Kanton. De Nederlandse staat en het einde van de Zwitserse krijgsdienst hier te lande 1814-1829. Hij publiceerde over de geschiedenis van het Nederlandse dienstplichtstelsel en over onderwerpen uit de Tweede Wereldoorlog.

  Zijn huidige onderzoek betreft de Nederlandse militaire geschiedenis in het Interbellum. Tot zijn aanstelling aan de NLDA was hij verbonden aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in Den Haag. Sinds 1994 is hij tevens deeltijdhoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

  Synopsis

  In mei-juni 1940 versloeg de Duitse krijgsmacht binnen enkele weken de gecombineerde Franse en Britse legers in Noord-Frankrijk, twee tegenstanders waartegen het Duitse Keizerrijk gedurende de Eerste Wereldoorlog vier jaar lang juist tevergeefs had gevochten. De Duitse overwinning van 1940 was dan ook voor de Fransen en Britten een onverwachte catastrofe. Voor de Duitsers was de uitslag echter even onverwacht en weinig minder dan een wonder. Dat laatste lijkt misschien vreemd omdat de overwinning al  in 1940 werd toegeschreven aan het militaire genie van Hitler, de uitvinding van de Blitzkrieg en de superioriteit van de Duitse manier van oorlogvoering, de manoeuvre-oorlog.

  Recent onderzoek wijst echter uit dat de totstandkoming van het Duitse operatieplan voor ‘Fall Gelb’ geteisterd werd door verlammende conflicten binnen de politiek-militaire leiding, dat Blitzkrieg als militair concept in 1940 helemaal niet bestond en dat het uiteindelijk succes van de veldtocht vooral te danken is geweest aan de ongehoorzaamheid van een klein groepje generaals aan het front dat het beter meende te weten dan de eigen Generale Staf. Een eventuele mislukking van Fall Gelb en een Duitse nederlaag zouden voor historici dan ook makkelijker te verklaren zijn geweest dan het bereikte succes. Dit intrigerende raadsel zal in deze lezing worden ontsluierd.