• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Biografie en synopsis Ben Schoenmaker

   

  Schoenmaker studeerde van 1979 tot 1987 geschiedenis in Leiden, waar hij tevens een aantal jaren als student-assistent werkzaam was. Via zijn militaire dienst kwam hij terecht bij het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag, waar hij nog steeds werkzaam is. Als wetenschappelijk medewerker van het NIMH deed en doet hij onderzoek naar vooral de Nederlandse militaire geschiedenis in de negentiende en twintigste eeuw. Hij publiceerde over uiteenlopende onderwerpen als de krijgsmacht in de Koude Oorlog, de bevrijding van Nederland in 1944-1945, de Nederlandse bijdrage aan de VN-vredesmacht UNIFIL en de maatschappelijke positie van het officierskorps.

  Burgerzin en soldatengeest
  Schoenmakers dissertatie, Burgerzin en soldatengeest, handelt over de relatie tussen het leger en de samenleving in de negentiende eeuw. Een ander product van zijn hand is de samen met dr. Ben de Pater uitgegeven, meer dan tien kilo wegende, Grote Atlas van Nederland (1930-1950), waarin een schat aan topografische en thematische kaarten is samengebracht.

  Schoenmaker is tevens jarenlang als docent Dutch and European History verbonden geweest aan de Leidse vestiging van Central College Iowa aan het Rapenburg.

  Synopsis
  Toen in de nacht van 5 op 6 juni 1944 de invasie van Normandië van start ging, boekten de Geallieerden onmiddellijk een belangrijk succes. Het was gelukt plaats en tijdstip van deze immense operatie voor de Duitsers verborgen te houden. Misleiding was dan ook een belangrijk wapen. Maar er was meer nodig om de riskante operatie Overlord te laten slagen. De vraag die in dit college centraal staat is welk samenstel van factoren de uitkomst van de strijd in Normandië heeft bepaald.