• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Archieven Portaal Europa: grootste platform voor content Nederlandse archiefinstellingen

  Bronnen door Eric Hennekam  Bericht van Nationaal Archief in Den Haag:

   

  Het Archieven Portaal Europa (APE)  bevat al meer dan 58 miljoen bestanddeelbeschrijvingen van ruim 800 Europese archiefinstellingen. Op 10 december is een nieuwe Nederlandse mijlpaal bereikt met het aansluiten van de 3 Noordelijke archiefnetten: het Drents Archiefnet, het Fries Archiefnet en het Groninger Archiefnet. Het Archieven Portaal Europa is nu hét platform waar de content van de meeste Nederlandse archiefinstellingen wordt verzameld en gepubliceerd.

  Meer dan 100 Nederlandse archiefinstellingen

  APEx is een groot internationaal project dat tot doel heeft het Archieven Portaal Europa uit te bouwen tot hét publicatie- en aggregatieplatform voor Europese archiefinstellingen. Project APEx is onderverdeeld in 8 werkpakketten, bijvoorbeeld: interoperabiliteit en duurzaamheid. De trekkers zijn de deelnemende landen. Het algehele projectmanagement wordt uitgevoerd door het Nationaal Archief.  Als deelnemende partner in APEx heeft Nederland een verantwoordelijkheid zoveel mogelijk Nederlandse archiefinstellingen aan te sluiten. Met het aansluiten van de Noordelijke Archiefnetten leveren inmiddels meer dan 100 Nederlandse archiefinstellingen een bijdrage aan het Archieven Portaal Europa. 


  Ga direct naar Archieven Portaal Europa.  Rechtsboven kunt u de taal instellen.  
  Zelf zoek ik meestal met de optie Uitgebreid Zoeken. U kunt dan bijvoorbeeld op titel, samenvatting of inventarisnummer zoeken. Daarnaast op toegangen (= inventaris of plaatsingslijst), archiefgidsen en themagidsen.
  Wilt u op namen zoeken, bijvoorbeeld voor genealogisch onderzoek, kies dan het tabblad Zoeken in namen.  
  Voor meer geografisch zoeken kiest u het tabblad Zoeken in Archiefinstellingen. Handig is daarbij dat u het ‘type” archief kunt aangeven, bijvoorbeeld bedrijfs-, kerkelijk-, media, gemeente-  of particulieren archieven.


  [16 dec 2014]