• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Archief Verenigde Oost-Indische Compagnie uit Indiase Chennai digitaal

  Bronnen door Eric Hennekam

  Bericht Nationaal Archief:
   

  Uniek archief van de Verenigde Oost-Indische Compagnie in het Indiase Chennai is gered door digitalisering. De 150.000 scans zijn nu beschikbaar en online te bekijken.

  De VOC brengt niet alleen Aziatische producten naar Europa maar bouwt ook een netwerk op tussen de verschillende handelsposten in Azië. In de 17e en 18e eeuw is de VOC actief in India en bouwt langs de kust factorijen en vestingen én laat van deze activiteiten archief na. Het leeuwendeel van het VOC-archief in India is te vinden in Chennai, de hoofdstad van de Zuid-Indiase deelstaat Tamil Nadu. De stukken vormen de restanten van de archieven van de vier VOC-kantoren in India: Malabar, Coromandel, Surat en Bengalen.

  De Nederlandse archiefstukken in Chennai bevatten een schat aan informatie. De kern van de documenten bestaat uit de gebruikelijke series in VOC-archieven: resoluties, memories van overgave, dagregisters en correspondentie. Bijzonder zijn de teksten gegraveerd in palmbladeren, in de Indiase talen Tamil en Malayam. De collectie bevat ook plattegronden van forten en Indiase huizen, tekeningen met waterwegen, sluizen en bruggen, prachtig geïllustreerde huwelijksakten, doopregisters en nog veel meer 

  1.11.06.11 Inventaris van de digitale duplicaten van een selectie van de archieven van de VOC-kantoren Malabar, Coromandel, Surat en Bengalen en rechtsopvolgers, aanwezig in de Tamil Nadu Archives te Chennai (1647) 1664-1825 (1825)
  [20 juni 2014]