• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Archief van de Raad en Leenhof van Brabant

  Bronnen door Eric Hennekam

  Onderzoek doen in het archief van de Raad en Leenhof van Brabant, een van de belangrijkste archieven bij historisch onderzoek in Brabant tot 1811, is nu nog eenvoudiger geworden. Dat komt omdat het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch nieuwe online zoekingangen heeft gemaakt. Daarnaast zijn grote delen van het archief gescand. Het betekent een schat aan personen, plaatsen en gebeurtenissen. Kortom, pareltjes voor historici en liefhebbers.
  Bij het archief is een uitgebreide inventaris beschikbaar met informatie over de inhoud van het archief en hoe te zoeken naar informatie. Grote delen van het archief zijn bovendien nader toegankelijk gemaakt. Het BHIC heeft drie belangrijke series uit het archief van de Raad van Brabant gescand: de vonnissen, de resoluties (besluiten) en de leenregisters. Deze series zijn online te doorzoeken op namen van personen, plaatsen en onderwerpen.

  De Raad van Brabant was in de periode van 1591 tot 1795 het hoogste rechtscollege voor Noord-Brabant. De Raad zetelde in Den Haag op het Binnenhof, waar vooral zaken in hoger beroep werden behandeld. In het archief van de Raad zitten grote reeksen criminele en civiele vonnissen en criminele en civiele procesdossiers.
  Het archief van het Leenhof van Brabant maakt een bijzonder deel uit van het archief van de Raad. De leenboeken bevatten lijsten en akten betreffende lenen van de hertog van Brabant en uit latere periodes, met vermelding van leengoederen, leenmannen, verheffingen en renten in Brabantse gebieden. De boeken zijn aangelegd vanaf begin 16e eeuw.

  Op www.bhic.nl/raad-van-brabant vind je alle informatie over de Raad van Brabant. Daar staan ook verwijzingen naar de indexen en scans. In totaal gaat het om meer dan 65.000 personen, 37.400 plaatsen en 2.900 resoluties.

  Ga naar de inventaris
  Zoeken naar personen in vonnissen
  Zoeken naar plaatsen en leengoederen
  Zoeken in de resolutieboeken


  Afbeelding: Fragment resolutie Raad van Brabant uit 1665
  [BHIC, 3 februari 2015]