• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Archief East India Company en India Office

  Bronnen door Eric Hennekam

  Sinds 1982 heeft de British Library veertien kilometer archieven van de Britse Oost-Indische Compagnie (British East India Company) en India Office (bestuur van o.a. Pakistan, Birma, Bangladesh, Sint Helena, Sumatra, Aden, Penang, Macao) in bewaring. Het bestaat vooral uit documenten gemaakt of ontvangen in Londen vanuit het  Britse Rijk in India. De Compagnie werd 31 december 1600 opgericht door Koningin Elizabeth I en was, samen met de VOC, bijna 250 jaar een van een van de machtigste commerciële ondernemingen.

  De East India Company en de India Office heeft in zijn archieven gedetailleerde informatie over de commerciële acitiviteiten van het bedrijf in India. De boeken waarin de dopen, trouwen en  het begraven zijn geregistreerd  zijn vanaf nu beschikbaar op findmypast.co.uk. Deze documenten en de kopieën van talrijke testamenten onthullen het leven van mensen zoals planters, ondernemers, militairen, missionarissen en anderen die in India werkzaam waren.

  Op FindmyPast is een speciale zoekoptie om de documenten te raadplegen. In de database vond ik vele Nederlandse namen. Raadplegen kan alleen na registratie en is deels met betaling. U kunt een 14 days free trial aanvragen.

  In Nederland zou zo’n collectie zijn ondergebracht bij een archiefinstelling. In het buitenland zie je dit soort archieven ook terug bij (nationale) bibliotheken. Archiefonderzoekers moeten hierop alert zijn. In de Archiefzoeker kunt u de websites van veel nationale bibliotheken terug vinden.


  Afbeelding: Zicht op het British East India House in Londen (1817). Bron: British Library beeldbank