• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Archief Delft: lancering Delftse Collectie website

  Bronnen door Eric Hennekam


  Afbeelding: Schermafdruk deel homepage

  Bericht van Archief Delft:

  Woensdag 18 juni lanceert Archief Delft de nieuwe Delftse collectie-website: www.collectie-delft.nl. De website ontsluit, in deze eerste fase, een drietal kennisbronnen van Archief Delft. Vanaf vandaag kunnen bezoekers van de studiezaal van Archief Delft op een gemakkelijke manier zoeken in de Willem van Oranje-Bibliografie, Delftse biografieën en Nadere toegangen.

  Naast het zoeken in de alle afzonderlijke collecties is het nu mogelijk om een zoekopdracht over alle collecties heen doen. Zo levert de zoekvraag ‘Foreest’ treffers in alle collecties. Pieter van Foreest bijvoorbeeld staat in de literatuur vermeld bij Willem van Oranje Bibliografie, het pdf-document met zijn biografie komt naar voren en bij de Nadere toegangen komt onder andere met een vermelding in de registers van de Delftse weeskamer naar voren. Deze manier van zoeken in de databases levert een groot gemak en tijdwinst op voor bezoekers van de studiezaal en voor onderzoekers die thuis online aan de slag gaan.

  Het is nu mogelijk om door deze drie bronnen van Archief Delft heen te zoeken. De groep Nadere toegangen is zeer divers en bevat indexen op bijvoorbeeld namen, adressen en beroepen. Aanvullende gegevens, zoals plaats van herkomst of geboorte, religie, overleden partners zijn ook in deze bron te vinden. Een tweede bijzondere bron is de bibliografie van Willem van Oranje. Enige tijd geleden boden de erfgenamen van Gerrit Drost aan Archief Delft zijn levenswerk aan. Het bevat een omvattende en bijzondere verzameling van waar en wat er over Willem van Oranje is geschreven. Het is een onmisbare bron voor iedereen die in het leven van Willem van Oranje en zijn nalatenschap is geïnteresseerd. Als derde is het werk van Hans Nagtegaal en Henk Morien te doorzoeken. Zij hebben aan de hand van de vele familiewapens en afbeeldingen uit archieven en bij musea beschrijvingen gemaakt van personen die in Delft bekend zijn geweest. Deze Delftse biografieën stonden al op de website van Archief Delft maar zijn nu ook doorzoekbaar binnen de tekst van de biografieën.

  De volgende stap in de uitbreiding van www.collectie-delft.nl is het koppelen van scans aan de registraties waardoor meteen het gevonden resultaat te controleren is met het origineel. De toekomst brengt meer: doorzoekbare archieftoegangen, de beeldbank (van zowel Archief Delft als Museum Prinsenhof Delft), de bibliotheekcatalogus, maar ook nieuwe collecties vormen de komende jaren onderdeel van Collectie Delft. Het streven is ook de archeologische collectie op deze manier te ontsluiten.