• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Anneloes Timmerije

  Bruiden voor Batavia

  Vertelling, 11.45-12.15

  Schrijfster Anneloes Timmerije kruipt met haar theatrale monoloog twintig minuten in de huid van Maria van Aelst, die in 1625 als 18-jarig meisje met een groep jonge vrouwen naar Batavia werd verscheept voor de zogenaamde Volksplanting. In het Aziatische hoofdkwartier van de VOC was een groot gebrek aan vrouwen. Dat wil zeggen: de keurige, nette, Hollandse meisjes die de VOC voor ogen had.

  Maria en haar lotgenoten, vaak weesmeisjes, werden gestuurd om te trouwen en kinderen te baren, in dienst van de heren in Amsterdam. Maria werd geen moeder, een van de tragedies in haar leven. Ze ontwikkelde zich in dit bikkelharde tijdperk wel tot een van de rijkste, onafhankelijkste vrouwen in de Republiek, met een bloeiende diamanthandel. 
   
  Maria van Aelst heeft echt bestaan, en was een vrouw die in moeilijke omstandigheden van haar tijd goed zag wat haar mogelijkheden waren, die haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw nog voor haar had gedaan. 
   
  Anneloes Timmerije is oud-journaliste en schrijfster van non-fictie, korte verhalen en (historische) romans. Haar literaire non-fictieboek De mannen van Maria verschijnt in september en vertelt het turbulente levensverhaal van Maria van Aelst. Timmerije trad met deze monoloog eerder op tijdens de theatervoorstelling De Indië monologen, met onder anderen Adriaan van Dis, Gustaaf Peek en Yvonne Keuls.

  Foto: Chris van Houts