• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Agenda

   

   

  Geschiedenis Festival

  Historisch Nieuwsblad organiseert dit jaar in de Maand van de Geschiedenis voor het eerst een Geschiedenis Festival: een hele dag met de beste sprekers, voorstellingen, workshops, presentaties van historici uit binnen- en buitenland. Reeds bevestigde namen zijn onder meer Ian Kershaw, Edmond O’Hanlon, Jonathan Israel, Annejet van der Zijl, Ad van Liempt, Diederik van Vleuten en Andrew Roberts.

  Haarlem
  Philharmonie
  Geschiedenis Festival

  18 oktober
  Lange Begijnestraat 11, Haarlem
  Open: 9-21 uur
  Info

  Verhalenfestival Paleis Soestdijk

  Van 17 tot en met 25 oktober komt in Paleis Soestdijk de geschiedenis tot leven. Professionele verhalenvertellers zullen verhalen voordragen over de koninklijke bewoners van het paleis, zoals over koning Willem II, die het paleis in 1815 cadeau kreeg voor zijn heldendaden tijdens de slag bij Waterloo. Alle voordrachten vinden plaats in de sfeervolle stijlkamers van het paleis. Bezoekers kunnen een ‘Storywalk’ nemen, die ongeveer anderhalf uur duurt en de gelegenheid biedt om naar drie of vier verhalen te luisteren.

  Baarn
  Paleis Soestdijk
  Verhalenfestival
   
  17-25 oktober 2015, maandag 19 oktober gesloten
  Amsterdamsestraatweg 1, Baarn
  Open: 11-17 uur
  Info

  Een dag uit het leven van Willem I

  ‘Koopman-koning’ Willem I stimuleerde ondernemerschap en industrie in zijn koninkrijk. Hij liet kanalen graven en richtte de Nederlandsche Handel-Maatschappij op. In het Nationaal Archief in Den Haag is nu het zenuwcentrum te zien van waaruit Willem zijn land bestuurde. Over een rode loper gaat de bezoeker de werkkamer binnen waar zich niet alleen het werkende, maar ook het persoonlijke leven van de koning afspeelde. Er zijn interessante voorwerpen te zien, zoals de eerste grondwet en de eerste troonrede, maar ook persoonlijke bezittingen van de koning.

  Den Haag
  Nationaal Archief
  24 uur met Willem – Koning van Nederland en België

  Tot en met 17 juli 2016

  Prins Willem Alexanderhof 20, Den Haag
  Open: di-wo 10-21 uur, wo-vr 10-17 uur, za-zo 11-17 uur
  Info

   

  Collegedag 9 oktober: Nederland na 1945

  Historisch Nieuwsblad organiseert op 9 oktober 2015 een collegedag over Nederland na de bevrijding. Hoogleraar Nederlandse geschiedenis Hans Blom zal de dag inleiden met een college over de jaren vijftig, waarna zijn collega James Kennedy het daaropvolgende decennium voor zijn rekening neemt. Het derde college staat in het teken van de jaren zeventig en wordt gegeven door Duco Hellema, hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen. Amerikadeskundige en historicus Maarten van Rossem zal de dag afsluiten met een concluderend college over het Nederland van de wederopbouw.
   
  Amsterdam
  Koninklijk Instituut voor de Tropen
  Collegedag Nederland na 1945
   
  9 oktober
  Mauritskade 63, Amsterdam
  9-17 uur
  Info

   

  Romeinse technologie

  Dit najaar is in Nijmegen de familietentoonstelling ‘High Tech Romeinen’ te zien. De Romeinen waren technologische behoorlijk geavanceerd. Nu heeft het hele gezin de kans om samen op een actieve manier meer te weten te komen over Romeinse architectuur, technologie en krijgskunst. Zo kunnen bezoekers een aquaduct bouwen, in een Romeinse boot roeien en als militair op oorlogspad gaan.

  Nijmegen
  Museum het Valkhof
  High Tech Romeinen
   
  Tot en met 24 januari 2016
  Kelfkensbos 59, Nijmegen
  Open: di-vr 10-17 uur
  Info

   

  Kunstfoto’s uit naoorlogs Duitsland

  Barbara Klemm was van 1959 tot 2004 werkzaam als fotografe voor de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ze was in die periode getuige van vele belangrijke politieke gebeurtenissen, zoals de toenadering tussen Leonid Breznjev en Willy Brandt in Bonn in 1973. Daarnaast portretteerde ze kunstenaars en muzikanten, zoals Mick Jagger, Andy Warhol en Janis Joplin. Klemm verhief de fotojournalistiek tot een kunst. Museum de Fundatie in Zwolle toont de belangrijkste en bekendste foto’s uit haar oeuvre.

  Zwolle
  Museum de Fundatie
  Barbara Klemm – Tussen Willy Brandt en Andy Warhol

  Tot en met 29 november 
  Blijmarkt 20, Zwolle
  Open: di-zo 11-17 uur
  Info

   

  Prins der poëten

  Pieter Corneliszoon Hooft wordt gezien als een van de grondleggers van de Nederlandse literaire cultuur. Prins der Poëten biedt een hernieuwde kennismaking met de Hollandse homo universalis. De tentoonstelling is vooral gericht  op zijn liefdesgedichten, zijn historische werk en zijn relatie met het Muiderslot.
   
  Muiden
  Muiderslot
  Prins der Poëten

  Tot en met 29 november 
  Herengracht 1, Muiden
  Open: ma-vr 10-17 uur, za-zo 12-17
  Info 

   

  Peranakan

  De verstrengelde geschiedenis met Indonesië heeft er deels voor gezorgd dat Nederland nu een smeltkroes van culturen is. Verbinding van culturen schenkt aandacht aan de Nederlanders met Chinese en Indonesische wortels. Deze groep, ook wel de Peranakan genoemd, vestigde zich na de Tweede Wereldoorlog veelal in Nederland. De tentoonstelling is de eerste waarbij het culturele erfgoed van de Chinezen uit Indonesië centraal staat.
   
  Leiden
  Museum Volkenkunde
  Verbinding van culturen
   
  Tot en met 17 januari 2016
  Steenstraat 1, Leiden
  Open: di-zo 10-17 uur
  Info 

   

  Vijfdaagse oorlog

  Het is inmiddels 75 jaar geleden dat Nederland werd binnengevallen door het Duitse leger. Op 14 mei 1990 maakte het bombardement van Rotterdam een einde aan de Nederlandse weerstand. Wat veel mensen niet weten is dat een hevige strijd zich hiervoor afspeelde in Rotterdam. Deze vier dagen van verzet zijn overschaduwd door het bombardement. De samenwerking tussen het Rotterdams stadsarchief, Museum Rotterdam en het MHM brengt deze bewogen dagen met De Aanval weer tot leven en plaatst de bezoeker middenin het strijdtoneel in de voormalige onderzeebootloods op Heijplaat.
   
  Rotterdam
  Onderzeebootloods RDM
  De Aanval
   
  Tot en met 25 oktober 2015
  Onderzeebootloods RDM-straat, Rotterdam
  Open: di-zo 11-17 uur
  Info

   

  De Perzen in Rotterdam

  De eeuwenoude Perzische cultuur staat nog altijd in hoog aanzien. De Perzische dichtkunst, tapijtkunst en architectuur worden gekenmerkt door een verfijnde schoonheid. Het Wereldmuseum in Rotterdam belicht in de tentoonstelling De Perzen, krijgers en dichters een andere kant van de Perzische kunst: de kunst van de wapens. Rijk gedecoreerde zwaarden, dolken, schilden en helmen bieden een interessant beeld van de Perzische (krijgs)cultuur van de zestiende tot en met de twintigste eeuw.

  Rotterdam
  Wereldmuseum
  De Perzen, krijgers en dichters

  Vanaf 24 september
  Willemskade 22-25, Rotterdam
  Open: di-zo 10.30-17.30 uur
  ​Info

   

  Concentratiekamp Dachau

  Hoe overleefden politieke gevangenen de gruwelijkheden in concentratiekamp Dachau, waar het systeem gericht was op ontmenselijking? In Geen nummers maar namen toont het Verzetsmuseum hoe Jaap van Mesdag zich stand hield met zijn muziek en Pim Boellaard met een gekerfd dambord. Samen met Amnesty International staat de tentoonstelling ook in het teken van enkele hedendaagse politieke gevangenen.
   
  Amsterdam
  Verzetsmuseum
  Geen nummers maar namen
   
  Tot en met 25 oktober 
  Plantage Kerklaan 61, Amsterdam
  Open: di-vr 10-17 uur, za-ma 11-17 uur
  Info 

   

  Ooggetuigen van de Hongerwinter

  In het najaar van 1944 was het zuidelijke deel van Nederland al bevrijd. Door de strenge winter en het Duitse verbod op voedseltransporten heerste er een groot voedseltekort in het nog altijd bezette westen. Tienduizenden kinderen werden van het verstedelijkte westen geëvacueerd naar het platteland in het oosten en noorden van het land. Het Haags Historisch museum vertelt de verhalen van zeven van deze kinderen, die de Hongerwinter overleefden. Het Fries Museum heeft gelijktijdig een tentoonstelling over de opvang van kinderen in Friesland.

  Den Haag                                                               Haags Historisch Museum                                         
  Naar de boeren! 

  Tot en met  25 oktober 
  Korte Vijverberg 7, Den Haag
  Open: di-vr 10-17 uur, za-zo 12-17 uur
  Info 

  Leeuwarden
  Fries Museum
  Hongerkinderen. De opvang in Friesland 

  Tot en met 31 december
  Wilhelminaplein 92, Leeuwarden
  Open: di-zo 11-17 uur
  Info

   

  Jaap Cohen over Eli d’Oliveira

  In Barts BoekenClub voert historicus Bart Gielen gesprekken met bekende auteurs van zowel fictie als non-fictie. De talkshow is mede het initiatief van Paul Haenen en vindt twee keer per maand plaats in zijn theater, het Betty Asfalt Complex. Op vorige edities spraken onder andere Herman Pleij en Alexander Münninghof. Voor dit najaar staan ook historici op het programma: Jaap Cohen gaat spreken over zijn boek De onontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira. Een Portugees-Joodse geschiedenis, en ook Maarten van Rossem schuift aan.
   
  Amsterdam
  Betty Asfalt Complex
  Barts BoekenClub
   
  7 oktober: Jaap Cohen
  2 december: Maarten van Rossem
  Nieuwezijds Voorburgwal 282, Amsterdam
  Aanvang: 20.30 uur
  Info