• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  Adrian Goldsworthy

  Romeinse oorlogen

  Lezing (ENG), 11.45-12.45

  De beroemde Engelse historicus Adrian Goldsworthy maakt op het vijfde Geschiedenis Festival opnieuw zijn opwachting. Zijn klassieke werk Roman Warfare, over de manier waarop de Romeinen dankzij oorlogvoering hun enorme imperium konden opbouwen en behouden, verschijnt dit najaar voor het eerst in Nederlandse vertaling. In geuren en kleuren vertelt Goldsworthy alles over de vechtlust van de Romeinen.

  Adrian Goldsworthy is een begrip op het gebied van Romeinse geschiedenis. Hij promoveerde aan Oxford op een studie over Romeinse legervoering en publiceerde onder meer boeken over keizer Augustus, de Punische Oorlogen en de val van het Romeinse Rijk. Ook schrijft hij sinds enkele jaren historische romans over de napoleontische oorlogen.

  Ter anticipatie van zijn lezing over het Romeinse leger legt hij alvast in een uitgebreid interview alvast uit hoe het Romeinse leger zo’n lange tijd zo succesvol kon zijn. ‘De Romeinen kopieerden vooral de beste ideeën van anderen.’

  Tweemaal bouwde Julius Caesar een brug over de Rijn, om die vervolgens weer te verwoesten. Voor zijn vijanden was het onvoorstelbaar hoe eenvoudig de Romeinen de rivier overstaken, en hoe makkelijk ze dat weer teniet deden. Het Romeinse leger was zijn tegenstanders ver vooruit: veelzijdig, almachtig en mateloos efficiënt. Maar soldaten waren niet bouwers en alleen uitstekend getrainde krijgers, ze werden ingezet voor een veelvoud aan taken: patrouille, onderhoud, en vee verzamelen.

  Dat het leger zo’n goed geoliede machine was had deels met training te maken, aldus Goldsworthy, maar evengoed met de enorme bureaucratie erachter. Hoe was het leven voor de Romeinse soldaat? En wie was zijn grootste bedreiging? Lees het in het volledige interview.

  Deze lezing is Engelstalig.