• Mijn account
 • Shop
 • Winkelmand
 • Log in

  Wachtwoord vergeten?

  ad van liempt interviewt schrijvers

  FAMILIEGESCHIEDENIS

  Ad van Liempt interviewt 3 schrijvers.

  Ad van Liempt interviewt drie schrijvers die onlangs een familiegeschiedenis publiceerden.

  * Rosita Steenbeek schreef Rose: het levensverhaal van haar grootmoeder, dochter van een joodse moeder en een Duitse vader, die in 1929 haar hart verliest aan een Nederlandse dominee. Rose en haar man Gerhard vestigen zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam – de ideale plek om haar kinderen de harmonieuze jeugd te geven die voor haarzelf zo wreed werd verstoord. In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind, maar sommigen weigeren Duitsland te verlaten. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei, haar verjaardag, ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie aan verschillende kanten van het front terecht.

  * Telkens wanneer Luuc Kooijmans als kind de huiskamer van zijn grootouders in de Amsterdamse Valeriusstraat binnenstapte, werd zijn blik onweerstaanbaar getrokken door een portret aan de muur. Statig ingelijst hing daar een uitvergrote foto van een jongen die dromerig voor zich uit staarde. Dat is oom Wim, werd hem verteld, die is in de oorlog door de Duitsers doodgeschoten. Meer kreeg hij niet te horen: zo prominent als het portret aan de muur was gehangen, zo onbespreekbaar bleek het verhaal erachter. Hij besloot uiteindelijk zelf op zoek te gaan naar het tentoongestelde geheim. Hij beschrijft in Het geheim van de Valeriusstraat het tussen collaboratie en verzet verscheurde gezin.

  * Jaap Cohen onderzocht hoe Portugese Joden in Nederland een grootschalige operatie inzetten om te bewijzen dat zij niet tot het Joodse, maar tot het mediterrane ‘ras’ behoorden, aan de hand van de Portugees-Joodse schrijver, stenograaf en psycholoog Eli d’Oliveira. Met zijn uitgebreide stamboom probeerde hij vrijstelling van deportatie naar de concentratiekampen te verkrijgen. Cohens boek De ontontkoombare afkomst van Eli d’Oliveira werpt nieuw licht op drie eeuwen Portugees-Joods leven in Nederland.

  Meer over Ad van Liempt.